Najnowsze

  • w , , ,

    Przepis na mus jabłkowy

    Mus jabłkowy z polskich, pachnących i nie spryskanych substancjami chemicznymi owoców koniecznie powinien znaleźć się w Twojej spiżarni. Domownicy na pewno go docenią zarówno w szarlotce, naleśnikach, racuchach, jak i zapiekance z ryżu. W zależności od upodobań i rodzaju potrawy możesz do musu dodać cynamon, rodzynki, żurawinę lub wanilię. • 4 kg jabłek (najlepsze będą […] Więcej

  • w

    Marmolada z pigwy

    W naszych przydomowych ogródkach czy na działkach pojawia się zwykle jako roślina ozdobna. Warto zebrać owoce pigwy, gdyż można z nich przyrządzić marmoladę i zachwycić gości niecodzienną szarlotką lub naleśnikami z aromatycznym, słodkim nadzieniem. 2 kg dojrzałych owoców pigwy 1 kg cukru 1 średnia cytryna Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz, przetrzyj mocno ścierką (usuniesz włoski […] Więcej

  • Nalewka z pigwy
    w

    Nalewka z pigwy

    Nalewka z pigwy: Pigwa może cieszyć nie tylko oko, ale i podniebienie. Wykorzystaj jej owoce do przyrządzenia aromatycznej nalewki, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Dodatkowo trunek doskonale wzmacnia odporność, pomoże także w walce z przeziębieniem. Nalewka z pigwy: przyrządzenie • 1 kg dojrzałych owoców pigwy • 1 kg cukru • 0,5 l spirytusu (maks. […] Więcej

  • Sok z czarnego bzu
    w

    Sok z czarnego bzu

    Surowe owoce czarnego bzu są niejadalne, ale wystarczy poddać je obróbce termicznej, aby móc zamienić je w sok, który skutecznie pomoże zwalczyć grypę, anginę czy przeziębienie. Działa niczym aspiryna. • 2 kg owoców czarnego bzu • 8 szklanek cukru • 8 szklanek przegotowanej wody Owoce czarnego bzu obierz z baldachów, najlepiej za pomocą widelca. Jeśli […] Więcej

  • w

    Dżem z czereśni niskosłodzony

    Lubisz czereśnie? Możesz rozkoszować się ich słodkim przez cały rok. Przyrządź domowej roboty dżem i ciesz się smakiem ulubionych owoców na kanapce, gofrach czy w naleśnikach. 1 kg dojrzałych, ciemnych czereśni 300 g cukru świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru żelującego typu Żelfix 3:1 Usuń z czereśni ogonki. Owoce umyj, osusz i […] Więcej

  • Konfitura z płatków dzikiej róży
    w

    Konfitura z płatków dzikiej róży

    Jej niesamowicie intensywny zapach możesz skutecznie zatrzymać i cieszyć się nim nie tylko między majem i lipcem, kiedy kwitnie. Wykorzystaj płatki dzikiej róży i przygotuj smaczną konfiturę, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do pączków, drożdżowych bułeczek czy też wsad do piernika. • 0,5 kg płatków dzikiej róży (najlepiej zbierz je o poranku) • 3 […] Więcej

  • w

    Jak zrobić marmoladę?

    Owoce muszą być świeże, wyrośnięte oraz dopiero co dojrzałe. Chciałbyś uzyskać  twardą marmoladę? Wykorzystaj do tego czarne lub czerwone porzeczki, kwaśne lub rajskie jabłka, śliwki węgierki lub mirabelki, agrest czy pigwę. Zawierają one wystarczająco duże ilości pektyn i kwasu, które w połączeniu jedynie z cukrem są w  stanie wytworzyć żel niezbędny do uzyskać twardej konsystencję. […] Więcej

  • w

    Ocet jabłkowy domowej roboty

    Ocet jabłkowy kojarzy się głównie z odchudzaniem. Jednak ocet jabłkowy to niezastąpiony specyfik przy problemach z wysokim cholesterolem, niedoskonałościach skóry, zapaleniu gardła czy przy zmaganiu się z obrzękami nóg. Poprawia również funkcjonowanie układu krążenia. Przyrządź go według domowego przepisu. • 2 kg jabłek • 2 l wody • 2 dkg drożdży • kromka suchego chleba […] Więcej

  • Marmolada z jabłek
    w

    Marmolada z jabłek

    Tęskne wspomnienia za letnimi smakami wspaniale może wypełnić marmolada z jabłek. Idealnie nadaje się jako nadzienie do pierożków, naleśników, kruchego ciasta, jak i pałaszowania bez żadnych dodatków. W zależności od upodobań podniebienia może być zrobiona na słodko lub kwaskowato. 2 kg różnych odmian jabłek 1 kg cukru świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny 1 łyżka […] Więcej

  • w

    Nalewka z agrestu

    Na Twojej działce rośnie agrest, a Ciebie znudziło robienie z niego jedynie dżemu czy kompotu? Wykorzystaj zielone owoce do zrobienia nalewki dobrej na przeziębienie, jak i wzmocnienie fizyczne i psychiczne organizmu. 1 kg dojrzałego agrestu 0,5l wódki 40 proc. 0,5 l spirytusu 0,5 l miodu 1 laska wanilii mały kawałek korzenia imbiru Agrest umyj, usuń […] Więcej

  • w

    Dżem ze śliwek

    Drzewa śliwkowe na Twojej działce uginają się pod ciężarem owoców? Nie zmarnuj tego! Zbierz śliwki i zamień je w dżem, który znakomicie nadaje się do naleśników i ciast czy smarowania kanapek oraz gofrów. • 2 kg śliwek (jeśli masz kilka odmian możesz je pomieszać) • 1 kg cukru • sok z jednej cytryny • 1 […] Więcej

  • w ,

    Kiszenie dobre na wszystko!

    Kiszenie jest bardzo starą metodą konserwacji potraw. Dziś zostało nieco wyparte przez przemysłową konserwacje, choć jest bardzo zdrowym i smacznym i lepszym sposobem.     Zapraszamy wszystkich 25 września na warsztaty kiszenia, które jest wartościową sztuką, choć nieco zapomnianą. Tradycyjne metody kiszenia, pochodzące z różnych stron świata przywrócą twojej kuchni zdrową energię i harmonię. W […] Więcej