Najnowsze

  • w ,

    Jak zrobić marmoladę?

    Owoce muszą być świeże, wyrośnięte oraz dopiero co dojrzałe. Chciałbyś uzyskać  twardą marmoladę? Wykorzystaj do tego czarne lub czerwone porzeczki, kwaśne lub rajskie jabłka, śliwki węgierki lub mirabelki, agrest czy pigwę. Zawierają one wystarczająco duże ilości pektyn i kwasu, które w połączeniu jedynie z cukrem są w  stanie wytworzyć żel niezbędny do uzyskać twardej konsystencję. […] Więcej

  • w , ,

    Ocet jabłkowy domowej roboty

    Kojarzy się głównie z odchudzaniem. Jednak ocet jabłkowy to niezastąpiony specyfik przy problemach z wysokim cholesterolem, niedoskonałościach skóry, zapaleniu gardła czy przy zmaganiu się z obrzękami nóg. Poprawia również funkcjonowanie układu krążenia. Przyrządź go według domowego przepisu. • 2 kg jabłek • 2 l wody • 2 dkg drożdży • kromka suchego chleba razowego Jabłka […] Więcej