Kiedy Twój działkowy ogródek obfituje w owoce, nie zastanawiaj się długo tylko wykorzystaj je do zrobienia domowego dżemu. Znakomicie nadają się na niego morele, śliwki, agrest, brzoskwinie, truskawki i maliny. Przygotowanie tej słodkości nie jest trudne.
Przygotowanie owoców
Zacznij od umycia owoców. Następnie, zależnie od rodzaju obierz je, wypestkuj i usuń szypułki. Mniejsze i miększe rodzaje możesz zgnieść. Duże i twarde pokrój w drobne kawałki lub ćwiartki. W przypadku jabłek, najlepiej będzie pokroić je w kostkę, posypać cukrem i lekko podsmażyć.
Cukier i kwas
Kiedy już będziesz miał zmiażdżone lub pokrojone owoce, włóż je do garnka, zasyp cukrem zwykłym lub żelującym. Następnie dodaj kwasek cytrynowy.
Naczynie postaw na małym ogniu i w zależności od rodzaju owoców gotuj do momentu aż będą miękkie i utworzą wraz z cukrem jednolitą masę.
Jeśli będzie tworzyć się piana, usuwaj ją. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Kiedy dżem ostygnie, upewnij się, że pokrywka dobrze chwyciła – powinna być lekko wklęśnięta.
Originally posted 2014-12-18 08:55:34.