W naszych przydomowych ogródkach czy na działkach pojawia się zwykle jako roślina ozdobna. Warto zebrać owoce pigwy, gdyż można z nich przyrządzić marmoladę i zachwycić gości niecodzienną szarlotką lub naleśnikami z aromatycznym, słodkim nadzieniem.
- 2 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 1 średnia cytryna
Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz, przetrzyj mocno ścierką (usuniesz włoski z jej powierzchni). Pigwy pokrój na małe kawałki, usuń gniazda nasienne.
Wrzuć do dużego garnka, dodaj pokrojoną i obraną ze skórki cytrynę. Zalej wodą do połowy garnka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Odstaw do przestudzenia. Następnie zmiksuj masę lub przetrzyj ją przez sitko.
Do papki dodaj cukier i smaż na małym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji, często mieszając. Gorąca marmoladę przełóż do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odstaw do góry dnem do przestygnięcia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Originally posted 2014-12-16 08:35:40.