Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Dżem ze śliwek

Drzewa śliwkowe na Twojej działce uginają się pod ciężarem owoców? Nie zmarnuj tego! Zbierz śliwki i zamień je w dżem, który znakomicie nadaje się do naleśników i ciast czy smarowania kanapek oraz gofrów.

https://www.flickr.com/photos/cogdog/9330108257/CC
https://www.flickr.com/photos/cogdog/9330108257/CC

• 2 kg śliwek (jeśli masz kilka odmian możesz je pomieszać)
• 1 kg cukru
• sok z jednej cytryny
• 1 opakowanie żelatyny

Śliwki dokładnie umyj. Owoce pokrój w połówki lub w ćwiartki. Usuń pestki. Włóż je do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu przez online casino gids 60 minut. Śliwki lubią się przypalać, dlatego często je mieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny (ewentualnie łyżeczkę kwasku cytrynowego) oraz cukier. Doprowadź do bulgotania. Wsyp żelatynę i kontynuuj gotowanie. W zależności jak gęsty dżem chcesz uzyskać, gotuj masę od 1 do 3 godzin. Po upływie określonego czasu przelej dżem do gorących słoików, które wcześniej ogrzewaj przez 15 minut w piekarniku. Szczelnie zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,