Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Nalewka z pigwy

Pigwa może cieszyć nie tylko oko, ale i podniebienie. Wykorzystaj jej owoce do przyrządzenia aromatycznej nalewki, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Dodatkowo trunek doskonale wzmacnia odporność, pomoże także w walce z przeziębieniem.

https://www.flickr.com/photos/francapicc/4046862325/CC
https://www.flickr.com/photos/francapicc/4046862325/CC

• 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• 1 kg cukru
• 0,5 l spirytusu (maks. 60 proc.)
• 0,5 l wódki

Owoce wyszoruj szczoteczką, opłucz. Możesz je przetrzeć ścierką, w ten sposób usuniesz włoski z powierzchni. Pigwę pokrój w drobne ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wrzuć je do dużego słoja i zasyp cukrem. Przykryj ścierką i odstaw na 10 dni.

Po upływie tego czasu zlej powstały syrop do osobnego naczynia i dodaj do niego spirytus. Odstaw na 2 miesiące. Następnie przefiltruj nalewkę przez lnianą ściereczkę lub gazę i przelej do butelek. Pozostałe owoce zalej wódką i odstaw na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj i połącz z pierwszym roztworem. Nalewkę podawaj rozcieńczoną wodą, ewentualnie z lodem.