Kiszenie jest bardzo starą metodą konserwacji potraw. Dziś zostało nieco wyparte przez przemysłową konserwacje, choć jest bardzo zdrowym i smacznym i lepszym sposobem.
Zapraszamy wszystkich 25 września na warsztaty kiszenia, które jest wartościową sztuką, choć nieco zapomnianą. Tradycyjne metody kiszenia, pochodzące z różnych stron świata przywrócą twojej kuchni zdrową energię i harmonię. W Kopańcu, gdzie warsztaty będą się odbywały, weźmiesz udział w wykładach teoretycznych oraz części praktycznej, czyli kiszeniu.
Każdy z uczestników kursu „Fermentacja od podstaw” otrzyma skrypt, który posłuży mu radą w chwili zwątpienia, oraz własnoręcznie przygotowane kiszonki. W cenie warsztatu są 3 dni szkoleń, 9 słoików, 3 zakwasy oraz wieczorne atrakcje. Przygotowywane będą: kiszona kapusta, kim-chi, jogurt, kiszone warzywa oraz zaczyny takie jak kefir, zakwas, kombucha i ocet.
Za dodatkową opłatą można wynająć pokój oraz wykupić wyżywienie, które będzie przygotowywane wspólnie na miejscu przez uczestników. Trenerką jest Agata Bielska prowadząca Miejską Kuchnię Roślinną.
Originally posted 2015-09-04 11:20:55.