Tęskne wspomnienia za letnimi smakami wspaniale może wypełnić marmolada z jabłek. Idealnie nadaje się jako nadzienie do pierożków, naleśników, kruchego ciasta, jak i pałaszowania bez żadnych dodatków. W zależności od upodobań podniebienia może być zrobiona na słodko lub kwaskowato.
- 2 kg różnych odmian jabłek
- 1 kg cukru
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
3 goździki
Jabłka umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój je na ćwiartki (im mniejsze, tym szybciej się rozgotują), usuń szypułki i gniazda nasienne. Owoce wrzuć do garnka, dodaj cukier, goździki i cynamon. Wlej sok z cytryny. Postaw na dużym ogniu i gotuj aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie podkręć ogień i smaż masę do momentu uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Często mieszaj. Jeśli marmolada się przypala, możesz podlewać ją niewielką ilością wody. Gdy masa zgęstnieje, gorącą przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry nogami. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Originally posted 2014-12-05 11:04:27.