Najnowsze

  • fleksitarianie
    w

    Roślinne zamienniki zyskają na wzroście cen mięsa?

    Wzrosty cen żywności dotknęły niemalże wszystkie kategorie, ale niektóre z produktów podrożały wyraźnie więcej. Według badań agencji Inquiry przeprowadzonych w listopadzie 2021 roku, kategoriami, które w odczuciu Polaków podrożały w największym stopniu są pieczywo oraz mięso i wędliny. Czy obecna sytuacja w sektorze spożywczym nasili trend odchodzenia od mięsa i może być szansą na kolejne […] Więcej

  • w

    Weselna tradycja w nowej odsłonie – wesele bez mięsa?

    Niezmiennie popularny na weselach i bardzo lubiany przez większość gości, ale przez wegetarian omijany szerokim łukiem. Zazwyczaj udekorowany w stylu regionalnym, nawiązującym do tradycji. Czy wiejski stół można przygotować zupełnie inaczej? Z zaskakującą propozycją wychodzi firma BezMięsny – polski producent roślinnych wędlin, kiełbas i innych alternatyw dla mięsa. Wiele par decyduje się na przygotowanie wiejskiego […] Więcej

  • jak nie marnować żywności
    w ,

    Jak nie marnować żywności?

    Choć w naszych domach marnujemy gigantyczne ilości żywności, bo aż blisko 3 mln ton rocznie, to są rozwiązania, które pomogą nam to ograniczyć. Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy prowadzi kampanią społeczną „Jedz Bez Wyrzutów”, której ambasadorami są dziennikarka Agnieszka Cegielska oraz szef kuchni Andrzej Polan. Spotykamy się z nimi by porozmawiać jak jeść […] Więcej

  • przetwory domowe
    w

    Przetwory domowe znowu modne – robi je połowa Polaków

    W tym roku przetwory domowe planuje zrobić 49 proc. Polaków. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec […] Więcej

  • zioła
    w , ,

    Zdrowie na wyciągnięcie ręki, uprawa roślin leczniczych

    Natura od wieków podsuwa najlepsze rozwiązania. Pamiętasz, gdy bolał Cię brzuch, a babcia lub mama przygotowywały herbatę z liści mięty? Po wypiciu naparu dolegliwości przechodziły – naturalnie. Dziś, gdy żyje się szybko, a środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone, wiele osób zaczyna realizować marzenia, łącząc przyjemne z pożytecznym i zdrowym, czyli zakłada ogród. Poznaj rośliny, które […] Więcej

  • zbieranie ziół
    w , ,

    Zbieranie ziół – jakie części roślin zbieramy

    Aby zbierający zioła lekarskie mógł należycie wywiązać się z zadania, dobrze rozumiał, co z każdej rośliny zbierać należy, czyli mógł się ściśle zastosować do wymagań rynku i ustrzegł się od zawodów, często kosztownych, musi dokładnie obeznać się z częściami (organami) roślin, które w towaroznawstwie aptekarskiem (farmakognozji) i botanice noszą specjalne nazwy. Do ważniejszych części roślin, […] Więcej

  • w , ,

    Polska na słodko, czyli desery kuchni polskiej

    Nieważne jak syty był obiad, jak tłusty i jak bardzo jesteśmy najedzeni. Deser zmieści się zawsze! Najlepiej ten przyrządzony samemu w domu w postaci ciasta, czy też ciasteczek. Nasze babcie słynęły z konkretnej blachy drożdżówki i makowca, więc na razie na tym przestańmy. Dzisiaj opowiemy trochę o tradycyjnych polskich słodkościach, jakie mogliśmy spotkać na tradycyjnym […] Więcej

  • uzdatnianie wody
    w

    Uzdatnianie wody – jak to zrobić?

    Na rynku pojawiła się nowa marka urządzeń do filtracji wody Ecoperla. Twórcy dedykują rozwiązania małym i dużym gospodarstwom domowym. Produkty już są dostępne w sklepach stacjonarnych i internetowych. Grono zadowolonych użytkowników stale się powiększa. Dlaczego powstała marka Ecoperla? Marka Ecoperla jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego rynku. Urządzenia powstały dzięki licznym wywiadom przeprowadzanym z użytkownikami oraz […] Więcej

  • w

    Okna w kuchni – jaka oprawa wizualna będzie dla nich najlepsza?

    Choć producenci okien starają się jak mogą, jeśli chodzi o zapewnienie funkcjonalności swoim produktom, to rama okienna rzadko kiedy bywa na tyle reprezentatywna, by mogła stanowić pełnoprawny element aranżacji wnętrza. Wymaga ona odpowiedniej oprawy. Rolety, żaluzje oraz zasłony – to właśnie ich używa się by rozwiązać ten dylemat, jednak czy w przestrzeni kuchennej mają one […] Więcej

  • w ,

    Kiszenie dobre na wszystko!

    Kiszenie jest bardzo starą metodą konserwacji potraw. Dziś zostało nieco wyparte przez przemysłową konserwacje, choć jest bardzo zdrowym i smacznym i lepszym sposobem.     Zapraszamy wszystkich 25 września na warsztaty kiszenia, które jest wartościową sztuką, choć nieco zapomnianą. Tradycyjne metody kiszenia, pochodzące z różnych stron świata przywrócą twojej kuchni zdrową energię i harmonię. W […] Więcej

  • olej z pestek malin
    w

    Olej z pestek malin w domowych kuracjach pielęgnacyjnych

    Sezon na maliny dopiero przed nami. Okazuje się jednak, że z dobroczynnych właściwości tych owoców można korzystać niezależnie od pory roku. I nie chodzi tutaj wcale o produkty mrożone bądź przetwory, lecz o olej otrzymywany z pestek malin. Tym bardziej, że substancja tego typu doskonale sprawdza się w różnego rodzaju kuracjach kosmetycznych. Popularność owocowego oleju […] Więcej

  • zioła w kuchni
    w

    Kuchenne bogactwo – zioła i przyprawy

    Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia mają dodatki w postaci ziół i przypraw. Nie nadają więc wyłącznie dobrego smaku, ale również zastępują niekoniecznie zdrowe dodatki w postaci soli, czy chociażby popularnych mieszanek i marynat, które nie mają nic wspólnego z naturalnymi przyprawami wzbogacającymi nasze dania. Czas na zaprzyjaźnienie […] Więcej

Załaduj więcej
Gratulacje. Dotarłeś do końca internetu.