W kuchni
Najnowsze
- w W kuchni
Spersonalizowane deski do krojenia
Wybór prezentu na urodziny, imieniny czy dzień ojca niejednokrotnie przysparza nam wielu problemów; w szczególności gdy znamy solenizanta bardzo długi czas. Szerokiego zakresu wyboru prezentów, który posiadaliśmy na początku, skurczył się do kilku pozycji. Niestety czasem nie posiadamy odpowiedniej ilości gotówki, interesujący nas przedmiot został wycofany ze sprzedaży bądź jego dostawa planowana jest za kilka […] Więcej
- w W kuchni
Sprawdzone pomysły na chłodnik
Chłodnik to zupa podana na zimno. Jest niezastąpiony w upalne, letnie dni. Można go przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Najpopularniejsze chłodniki to litewski, ogórkowy a także hiszpańskie gazpacho. Chłodnik litewski Chłodnik litewski to najbardziej popularna wersja tego dania. Wszystkie przepisy kulinarne zgodnie głoszą, że podstawę stanowią starte buraki i botwinka, na których gotowany jest […] Więcej
Jak założyć szklarnię, gdy nie mamy działki?
Nie ma nic lepszego niż wiosenne nowalijki ze świeżym twarożkiem, najlepiej pochodzące z własnej uprawy. Co zrobić jeśli nie jesteś właścicielem ogrodu ani nawet działki? Czy jesteś skazany na warzywa i owoce z targu i sklepów? Szklarnia przed blokiem Mieszkańcy bloków i osiedli zamkniętych, często mogą wypoczywać na zielonych trawnikach otaczających budynki. Nie jest to […] Więcej
Romanse na działce: o roślinach pobudzających libido
Szczypta lubczyku do zupy, pure z selera w daniu głównym, a na deser koktajl truskawkowy. Swojskie rośliny z działki dodane do walentynkowej kolacji pobudzą zmysły. O jakich mowa? Lubczyk – od wieków uważany za ziele miłosne, główny składnik rozmaitych wywarów, którymi nasi przodkowie chcieli zyskać przychylność wybranek i wybranków serca. W ogrodzie prezentuje się pięknie i […] Więcej
Segregowanie śmieci
Polskie ulice uchodzą za jedne z najbardziej zanieczyszczonych w zachodniej części Europy. Od kilku lat zauważalny jest postęp w tej kwestii i coraz więcej śmieci trafia do kosza zamiast na chodnik. Znaczna poprawa zauważalna jest od momentu wprowadzenia zniżki za wywóz śmieci posegregowanych i wprowadzeniu karalności zaniechania segregowania śmieci. Czy segregowanie śmieci ma sens i […] Więcej
Miód manuka – Nowozelandzki eliksir zdrowia
Miód manuka jest jednym z najdroższych gatunków miodu dostępnym na rynku. Głównie dlatego, że pochodzi z nektaru manuka, który rośnie w Nowej Zelandii. Za jego cudowne właściwości odpowiada głównie methylgloxal czyli MGO. Miód manuka może pochodzić także z Australii, jednak nie jest to ten sam, cudowny miód, który pozyskuje się w Nowej Zelandii. Dowiedz się […] Więcej
Miód spadziowo – nektarowy – co warto wiedzieć?
Jednym z ostatnich gatunków miodów, które są produkowane w Polsce jest miód spadziowo – nektarowy. Jest on, jak sama nazwa wskazuje, połączeniem miodu nektarowego z miodem spadziowym z drzew iglastych bądź liściastych, w zależności od preferencji smakowych i właściwości zdrowotnych. Takie połączenie miodu nektarowego z miodem spadziowym jest bardzo korzystne dla zdrowia ponieważ zwiększa się ilość […] Więcej
Miód wrzosowy – co warto wiedzieć?
Lekarze coraz częściej polecają pacjentom leczenie przy pomocy naturalnych składników, czyli włącznie do diety zdrowych produktów, nauka zdrowego żywienia i wskazywanie składników, które mają właściwości lecznicze. Jednym z takich elementów, który niezwykle łatwo jest włączyć do diety, jest miód. Na rynku jest wiele rodzajów miodu i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie wśród wielu […] Więcej
Miód spadziowy z drzew iglastych – co warto wiedzieć?
Wszystkie dzieci wiedzą, że miód powstaje z nektaru kwiatów, które pszczoły przynoszą do ula i z nich produkują zdrowy miód. Są jednak takie odmiany, które nie są produkowane z nektaru a z tak zwanej spadzi, który pszczoły wyszukują w lasach. Oto jeden z takich miodów: miód spadziowy z drzew iglastych. Poznaj jego zdrowotne właściwości. […] Więcej
Miód wielokwiatowy – co warto wiedzieć?
Każdy miód ma właściwości, które powodują, że jest dobry na różne schorzenia. Większość miodów, mniej lub bardziej, wpływa na naczynia krwionośne i serce. Najlepiej sprawdza się miód gryczany, który od lat jest polecany pacjentom ze schorzeniami i wadami serca. Serce wzmacnia także miód wielokwiatowy, choć nie jest to jego największa zaleta. Dowiedz się, jakie schorzenia […] Więcej
Miód gryczany – co warto wiedzieć?
Miód gryczany: Jest wiele chorób i schorzeń, z którymi można walczyć innymi metodami niż tylko lekami. Warto o tym wiedzieć szczególnie teraz, kiedy lekarze alarmują o coraz większej ilości przyjmowanych leków, zwłaszcza tych bez recepty i suplementów diety. Warto zainteresować się tym co jemy i zadbać o odpowiednią dietę, bo jak wiadomo – witaminy i […] Więcej
- w W kuchni
Miód lipowy – co warto wiedzieć?
Miody są lekarstwem na wiele dolegliwości o czym mało kto wie. Oprócz leków, warto często pić herbatę z miodem, lub przemycać go w innej formie do codziennej diety. Każdy rodzaj miodu ma inne, lecznicze właściwości. Dowiedz się, jakie posiada miód lipowy i przy jakich problemach ze zdrowiem, warto częściej po niego sięgać. Pszczoły są najbardziej […] Więcej