Najnowsze
- w W kuchni
Sprawdzone pomysły na chłodnik
Chłodnik to zupa podana na zimno. Jest niezastąpiony w upalne, letnie dni. Można go przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Najpopularniejsze chłodniki to litewski, ogórkowy a także hiszpańskie gazpacho. Chłodnik litewski Chłodnik litewski to najbardziej popularna wersja tego dania. Wszystkie przepisy kulinarne zgodnie głoszą, że podstawę stanowią starte buraki i botwinka, na których gotowany jest […] Więcej
Jak założyć szklarnię, gdy nie mamy działki?
Nie ma nic lepszego niż wiosenne nowalijki ze świeżym twarożkiem, najlepiej pochodzące z własnej uprawy. Co zrobić jeśli nie jesteś właścicielem ogrodu ani nawet działki? Czy jesteś skazany na warzywa i owoce z targu i sklepów? Szklarnia przed blokiem Mieszkańcy bloków i osiedli zamkniętych, często mogą wypoczywać na zielonych trawnikach otaczających budynki. Nie jest to […] Więcej
Romanse na działce: o roślinach pobudzających libido
Szczypta lubczyku do zupy, pure z selera w daniu głównym, a na deser koktajl truskawkowy. Swojskie rośliny z działki dodane do walentynkowej kolacji pobudzą zmysły. O jakich mowa? Lubczyk – od wieków uważany za ziele miłosne, główny składnik rozmaitych wywarów, którymi nasi przodkowie chcieli zyskać przychylność wybranek i wybranków serca. W ogrodzie prezentuje się pięknie i […] Więcej
Segregowanie śmieci
Polskie ulice uchodzą za jedne z najbardziej zanieczyszczonych w zachodniej części Europy. Od kilku lat zauważalny jest postęp w tej kwestii i coraz więcej śmieci trafia do kosza zamiast na chodnik. Znaczna poprawa zauważalna jest od momentu wprowadzenia zniżki za wywóz śmieci posegregowanych i wprowadzeniu karalności zaniechania segregowania śmieci. Czy segregowanie śmieci ma sens i […] Więcej
Miód manuka – Nowozelandzki eliksir zdrowia
Miód manuka jest jednym z najdroższych gatunków miodu dostępnym na rynku. Głównie dlatego, że pochodzi z nektaru manuka, który rośnie w Nowej Zelandii. Za jego cudowne właściwości odpowiada głównie methylgloxal czyli MGO. Miód manuka może pochodzić także z Australii, jednak nie jest to ten sam, cudowny miód, który pozyskuje się w Nowej Zelandii. Dowiedz się […] Więcej
Miód spadziowo – nektarowy – co warto wiedzieć?
Jednym z ostatnich gatunków miodów, które są produkowane w Polsce jest miód spadziowo – nektarowy. Jest on, jak sama nazwa wskazuje, połączeniem miodu nektarowego z miodem spadziowym z drzew iglastych bądź liściastych, w zależności od preferencji smakowych i właściwości zdrowotnych. Takie połączenie miodu nektarowego z miodem spadziowym jest bardzo korzystne dla zdrowia ponieważ zwiększa się ilość […] Więcej
Miód wrzosowy – co warto wiedzieć?
Lekarze coraz częściej polecają pacjentom leczenie przy pomocy naturalnych składników, czyli włącznie do diety zdrowych produktów, nauka zdrowego żywienia i wskazywanie składników, które mają właściwości lecznicze. Jednym z takich elementów, który niezwykle łatwo jest włączyć do diety, jest miód. Na rynku jest wiele rodzajów miodu i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie wśród wielu […] Więcej
Miód spadziowy z drzew iglastych – co warto wiedzieć?
Wszystkie dzieci wiedzą, że miód powstaje z nektaru kwiatów, które pszczoły przynoszą do ula i z nich produkują zdrowy miód. Są jednak takie odmiany, które nie są produkowane z nektaru a z tak zwanej spadzi, który pszczoły wyszukują w lasach. Oto jeden z takich miodów: miód spadziowy z drzew iglastych. Poznaj jego zdrowotne właściwości. […] Więcej
Miód wielokwiatowy – co warto wiedzieć?
Każdy miód ma właściwości, które powodują, że jest dobry na różne schorzenia. Większość miodów, mniej lub bardziej, wpływa na naczynia krwionośne i serce. Najlepiej sprawdza się miód gryczany, który od lat jest polecany pacjentom ze schorzeniami i wadami serca. Serce wzmacnia także miód wielokwiatowy, choć nie jest to jego największa zaleta. Dowiedz się, jakie schorzenia […] Więcej
Miód gryczany – co warto wiedzieć?
Miód gryczany: Jest wiele chorób i schorzeń, z którymi można walczyć innymi metodami niż tylko lekami. Warto o tym wiedzieć szczególnie teraz, kiedy lekarze alarmują o coraz większej ilości przyjmowanych leków, zwłaszcza tych bez recepty i suplementów diety. Warto zainteresować się tym co jemy i zadbać o odpowiednią dietę, bo jak wiadomo – witaminy i […] Więcej
- w W kuchni
Miód lipowy – co warto wiedzieć?
Miody są lekarstwem na wiele dolegliwości o czym mało kto wie. Oprócz leków, warto często pić herbatę z miodem, lub przemycać go w innej formie do codziennej diety. Każdy rodzaj miodu ma inne, lecznicze właściwości. Dowiedz się, jakie posiada miód lipowy i przy jakich problemach ze zdrowiem, warto częściej po niego sięgać. Pszczoły są najbardziej […] Więcej
Miód rzepakowy – co warto wiedzieć?
Mamy dostęp do różnych gatunków miodów. Wiele osób nie zastanawia się nad wyborem, tylko bierze pierwszy lepszy miód z półki sklepowej. Niektóre z nich mają szczególne wartości odżywcze i zdrowotne. Oczywiście, najlepsze są te, kupione od pszczelarza a nie w sklepie, ponieważ będą miały więcej wartości odżywczych. Dowiedz się, jakie szczególne właściwości kryje w sobie […] Więcej