Ostatnie treści
Najnowsze
Nalewka z agrestu
Na Twojej działce rośnie agrest, a Ciebie znudziło robienie z niego jedynie dżemu czy kompotu? Wykorzystaj zielone owoce do zrobienia nalewki dobrej na przeziębienie, jak i wzmocnienie fizyczne i psychiczne organizmu. 1 kg dojrzałego agrestu 0,5l wódki 40 proc. 0,5 l spirytusu 0,5 l miodu 1 laska wanilii mały kawałek korzenia imbiru Agrest umyj, usuń […] Więcej
Dżem ze śliwek
Drzewa śliwkowe na Twojej działce uginają się pod ciężarem owoców? Nie zmarnuj tego! Zbierz śliwki i zamień je w dżem, który znakomicie nadaje się do naleśników i ciast czy smarowania kanapek oraz gofrów. • 2 kg śliwek (jeśli masz kilka odmian możesz je pomieszać) • 1 kg cukru • sok z jednej cytryny • 1 […] Więcej
Zasady zdrowego grillowania: jak cieszyć się smakiem bez zbędnego ryzyka
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Jednak, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale również zachować zdrowie, warto przestrzegać kilku zasad zdrowego grillowania. Oto praktyczne wskazówki, które pozwolą na przygotowanie pysznych, a zarazem zdrowszych potraw. 1. Wybierz odpowiedni sprzęt Zacznij od wyboru grilli, które minimalizują kontakt żywności […] Więcej
Ogrodowe triki – odrastające rośliny
Każdy z nas lubi oszczędzać i mieć świeże warzywa oraz owoce zawsze pod ręką. By ulubione rośliny rosły tuż pod naszym nosem na kuchennym parapecie, warto poznać ogrodowe triki, które w znacznym stopniu mogą ułatwić codzienne życie. Oto sekrety, które sprawią, że rośliny ciągle będą odrastać. Originally posted 2014-11-12 14:07:18. Więcej
- w W kuchni
Sprytne narzędzia do krojenia
Jeśli lubisz przyrządzać potrawy z warzyw i owoców wyhodowanych we własnym ogródku, z pewnością zainteresują Cię te sprytne narzędzia do krojenia, które w znacznym stopniu ułatwią i usprawnią codzienne przygotowywanie posiłków. Od teraz czas spędzony w kuchni będzie synonimem relaksu i przyjemności. Źródło: Fancy Pasta z bobu Originally posted 2014-10-03 09:49:42. Więcej
- w W kuchni
Pasta z bobu
W Twojej kuchni panuje nuda i szukasz urozmaicenia codziennej kolacji czy śniadania? Zainspiruj się naszym przepisem. Pasta kanapkowa z bobu jest prosta, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze – bardzo pyszna. Pasta kanapkowa z bobu nie wymaga szeregu skomplikowanych składników. Do przygotowania tej pysznej alternatywy twarogu czy masła wystarczy jedynie: ok. 500 g bobu, kilka […] Więcej
Czy olej palmowy jest szkodliwy?
Ludzie nadal dyskutują o zaletach i wadach oleju palmowego. Niektórzy twierdzą, że olej palmowy jest szkodliwy zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska. Inni uważają, że należy go stosować zamiast innych olejków. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób olej palmowy stał się tak zły i czy naprawdę jest dla nich szkodliwy. Olej palmowy to […] Więcej
- w W kuchni
Roślinne zamienniki zyskają na wzroście cen mięsa?
Wzrosty cen żywności dotknęły niemalże wszystkie kategorie, ale niektóre z produktów podrożały wyraźnie więcej. Według badań agencji Inquiry przeprowadzonych w listopadzie 2021 roku, kategoriami, które w odczuciu Polaków podrożały w największym stopniu są pieczywo oraz mięso i wędliny. Czy obecna sytuacja w sektorze spożywczym nasili trend odchodzenia od mięsa i może być szansą na kolejne […] Więcej
- w W kuchni
Weselna tradycja w nowej odsłonie – wesele bez mięsa?
Niezmiennie popularny na weselach i bardzo lubiany przez większość gości, ale przez wegetarian omijany szerokim łukiem. Zazwyczaj udekorowany w stylu regionalnym, nawiązującym do tradycji. Czy wiejski stół można przygotować zupełnie inaczej? Z zaskakującą propozycją wychodzi firma BezMięsny – polski producent roślinnych wędlin, kiełbas i innych alternatyw dla mięsa. Wiele par decyduje się na przygotowanie wiejskiego […] Więcej
Jak nie marnować żywności?
Choć w naszych domach marnujemy gigantyczne ilości żywności, bo aż blisko 3 mln ton rocznie, to są rozwiązania, które pomogą nam to ograniczyć. Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy prowadzi kampanią społeczną „Jedz Bez Wyrzutów”, której ambasadorami są dziennikarka Agnieszka Cegielska oraz szef kuchni Andrzej Polan. Spotykamy się z nimi by porozmawiać jak jeść […] Więcej
- w W kuchni
Przetwory domowe znowu modne – robi je połowa Polaków
W tym roku przetwory domowe planuje zrobić 49 proc. Polaków. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec […] Więcej
Zdrowie na wyciągnięcie ręki, uprawa roślin leczniczych
Natura od wieków podsuwa najlepsze rozwiązania. Pamiętasz, gdy bolał Cię brzuch, a babcia lub mama przygotowywały herbatę z liści mięty? Po wypiciu naparu dolegliwości przechodziły – naturalnie. Dziś, gdy żyje się szybko, a środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone, wiele osób zaczyna realizować marzenia, łącząc przyjemne z pożytecznym i zdrowym, czyli zakłada ogród. Poznaj rośliny, które […] Więcej