Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Marmolada z owoców dzikiej róży

Powszechnie znane są właściwości lecznicze dzikiej róży, a także wykorzystywanie przy produkcji różnego rodzaju pachnideł. Jednak jej owoce spokojnie można zastosować również w kuchni, choćby do wyrobu marmolady, która wspaniale nadaje się jako nadzienie do pączków.

https://www.flickr.com/photos/31031835@N08/3438045740/CC
https://www.flickr.com/photos/31031835@N08/3438045740/CC

• 1 kg owoców dzikiej róży
• 30 dkg cukru
• sok z połowy cytryny
• 0,5 szklanki wody

Bardzo dojrzałe i przemrożone owoce (jeśli nie było przymrozków – zbierz je, umyj, osusz, wsyp do woreczka i włóż do zamrażarki na kilka dni) opłucz i oczyść z szypułek. Zmiażdż je, przesyp do garnka i gotuj aż będą miękkie. Potem przetrzyj przez sito (jeśli nie chcesz, aby marmolada zawierała pestki, przekrój owoce na pół, usuń je, a następnie zmiel wszystko maszynką do mięsa).

Do masy dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą pulpę przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

https://www.flickr.com/photos/jakub_hlavaty/2164595688/CC
https://www.flickr.com/photos/jakub_hlavaty/2164595688/CC