Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Sok z czarnego bzu

Surowe owoce czarnego bzu są niejadalne, ale wystarczy poddać je obróbce termicznej, aby móc zamienić je w sok, który skutecznie pomoże zwalczyć grypę, anginę czy przeziębienie. Działa niczym aspiryna.

https://www.flickr.com/photos/verzo/10071455926/CC
https://www.flickr.com/photos/verzo/10071455926/CC

• 2 kg owoców czarnego bzu
• 8 szklanek cukru
• 8 szklanek przegotowanej wody

Owoce czarnego bzu obierz z baldachów, najlepiej za pomocą widelca. Jeśli w kwiatostanie będą zielone lub jasno czerwone odmiany, wyrzuć je (mogą zawierać substancje trujące). Przełóż czarne owoce do cedzaka i opłucz pod zimną bieżącą wodą o delikatnym strumieniu. Następnie przesyp je do garnka i zalej przegotowaną wodą.

Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, co pewien czas mieszając. Gdy owoce popękają, dosyp cukier i gotuj następne 2 godziny. Po upływie tego czasu sok przefiltruj przez gazę lub gęste sito i przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Z owoców możesz zrobić także dżem.