Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Konfitura z płatków dzikiej róży

Jej niesamowicie intensywny zapach możesz skutecznie zatrzymać i cieszyć się nim nie tylko między majem i lipcem, kiedy kwitnie. Wykorzystaj płatki dzikiej róży i przygotuj smaczną konfiturę, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do pączków, drożdżowych bułeczek czy też wsad do piernika.

https://www.flickr.com/photos/31031835@N08/6498552641/CC
https://www.flickr.com/photos/31031835@N08/6498552641/CC

• 0,5 kg płatków dzikiej róży (najlepiej zbierz je o poranku)
• 3 szklanki cukru
• 0,5 litra wody
• świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn

Od płatków dzikiej róży odetnij lub oderwij białe końcówki (mają gorzki posmak). Przełóż je na sito i przemyj pod delikatnym strumieniem zimnej wody. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej płatki i gotuj 5 minut. Następnie dosyp cukier i dolej sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj około 60 minut.

Prawidłowa konsystencja konfitury jest wówczas, gdy cukier całkowicie się rozpuścił, a masa jest jednolita i gęsta. Jeśli na powierzchni konfitury pojawi się piana, zbierz ją i wyrzuć. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.