Śliwki pozostają trochę w cieniu jabłek i gruszek. Warto to zmienić, bo te owoce, zarówno świeże, jak i suszone są bogatym źródłem witamin i minerałów. Doceń śliwki i rozkoszuj się słodkim smakiem zamkniętym w słoiczku z marmoladą.
- 1,5 kg śliwek (wybierz jedną odmianę np. węgierki, mirabelki, renklody, itp.)
- 750 gram cukru
- 0,5 szklanki wody
- 1 pomarańcza
- Pomarańczę obierz ze skóry i posiekaj na kawałki.
- Skórkę umyj, drobno pokrój i wrzuć do małego garnka.
- Dolej wodę. Gotuj aż stanie się miękka.
- Następnie odcedź wodę.
- Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na cząstki (im mniejsze, tym szybciej się rozgotują).
- Wrzuć do rondla.
- Dodaj cząstki pomarańczy.
- Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
- Masę zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia.
- Podkręć ogień i gotuj, często mieszając, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
- Zdejmij masę z palnika, dodaj skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszaj.
- Przelej do wygotowanych słoików.
- Dobrze zakręć i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Originally posted 2014-12-18 08:07:15.