Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Marmolada ze śliwek

Śliwki pozostają trochę w cieniu jabłek i gruszek. Warto to zmienić, bo te owoce, zarówno świeże, jak i suszone są bogatym źródłem witamin i minerałów. Doceń śliwki i rozkoszuj się słodkim smakiem zamkniętym w słoiczku z marmoladą. 

  • 1,5 kg śliwek (wybierz jedną odmianę np. węgierki, mirabelki, renklody, itp.)
  • 750 gram cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 pomarańcza
http://pixabay.com/pl/%C5%9Bliwki-kultury-%C5%9Bliwki-owoc%C3%B3w-s%C5%82odki-1132/CC

Pomarańczę obierz ze skóry i posiekaj na kawałki. Skórkę umyj, drobno pokrój i wrzuć do małego garnka. Dolej wodę. Gotuj aż stanie się miękka. Następnie odcedź wodę. Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na cząstki (im mniejsze, tym szybciej się rozgotują). Wrzuć do rondla. Dodaj cząstki pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Masę zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia. Podkręć ogień i gotuj, często mieszając, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Zdejmij masę z palnika, dodaj skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszaj. Przelej do wygotowanych słoików. Dobrze zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym  miejscu.

https://www.flickr.com/photos/culinaryhistorians/4422503120/CC