w

Marmolada ze śliwek i pomarańczy

http://pixabay.com/pl/%C5%9Bliwki-kultury-%C5%9Bliwki-owoc%C3%B3w-s%C5%82odki-1132/CC

Śliwki pozostają trochę w cieniu jabłek i gruszek. Warto to zmienić, bo te owoce, zarówno świeże, jak i suszone są bogatym źródłem witamin i minerałów. Doceń śliwki i rozkoszuj się słodkim smakiem zamkniętym w słoiczku z marmoladą. 

  • 1,5 kg śliwek (wybierz jedną odmianę np. węgierki, mirabelki, renklody, itp.)
  • 750 gram cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 pomarańcza
Marmolada ze śliwek
Marmolada ze śliwek
  • Pomarańczę obierz ze skóry i posiekaj na kawałki.
  • Skórkę umyj, drobno pokrój i wrzuć do małego garnka.
  • Dolej wodę. Gotuj aż stanie się miękka.
  • Następnie odcedź wodę.
  • Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na cząstki (im mniejsze, tym szybciej się rozgotują).
  • Wrzuć do rondla.
  • Dodaj cząstki pomarańczy.
  • Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
  • Masę zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia.
  • Podkręć ogień i gotuj, często mieszając, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  • Zdejmij masę z palnika, dodaj skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszaj.
  • Przelej do wygotowanych słoików.
  • Dobrze zakręć i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przechowuj w ciemnym i chłodnym  miejscu.
Marmolada ze śliwek
https://www.flickr.com/photos/culinaryhistorians/4422503120/CC

Originally posted 2014-12-18 08:07:15.

My Dear, czyli designerskie trofeum

Jak zrobić dżem?