Mus jabłkowy z polskich, pachnących i nie spryskanych substancjami chemicznymi owoców koniecznie powinien znaleźć się w Twojej spiżarni. Domownicy na pewno go docenią zarówno w szarlotce, naleśnikach, racuchach, jak i zapiekance z ryżu. W zależności od upodobań i rodzaju potrawy możesz do musu dodać cynamon, rodzynki, żurawinę lub wanilię.
• 4 kg jabłek (najlepsze będą szare renety, antonówki, koksy, ale oczywiście inne rodzaje również się nadadzą)
• 0,5 kg cukru
• świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
• szklanka wody
Jabłka obierz ze skóry (jeśli używasz papierówek – zostaw ją), wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na ćwiartki lub drobniejsze kawałki. Skrop cytryną, aby nie zbrązowiały. Wrzuć owoce do garnka z grubym dnem, dolej do nich wodę i zagotuj. Potem zmniejsz ogień i duś aż jabłka się rozgotują, a woda całkowicie wyparuje z garnka.
Często mieszaj, aby owoce się nie przypaliły. Potem dodaj cukier i resztę soku z cytryny i jeszcze chwilę pogotuj. Gorący mus przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do ostygnięcia.
Originally posted 2014-12-17 09:50:55.