Od początku roku chcący sprzedawać przetwory z plonów własnych działek i ogródków mogą to robić bez rejestracji działalności gospodarczej. Do ustawy z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw dodany został punkt 1c do art. 20 ustawy o PIT, o: przychodach ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, które pochodzą z własnej uprawy, hodowli czy chowu.
Do tej pory bez zakładania działalności gospodarczej można było sprzedawać wyłącznie własne produkty nieprzetworzone, czyli np. warzywa, owoce czy zioła z własnej działki bądź sadu. Teraz, dzięki zmianie przepisów, lista poszerza się o wszystkie produkty żywnościowe wytwarzane we własnym zakresie z własnych surowców.
Działkowców interesuje przede wszystkim możliwość sprzedaży przetworów owocowo-warzywnych, od konfitur czy kompotów po sosy, pasty czy kiszonki. Uprawiający zboża lub hodowcy zwierząt mogą na tych zasadach sprzedawać także pieczywo, nabiał, miód czy mięso i wędliny.
Na własnych produktach będzie można zarabiać bez konieczności rejestrowania działalności, ale sprzedaż będzie obłożona podatkiem. Gotowe przetwory będzie można sprzedawać wyłącznie do rąk ostatecznych konsumentów, a więc np. na targach czy czy jarmarkach żywnościowych organizowanych w miastach.
Jakie warunki trzeba spełnić, żeby spieniężyć własne przetwory, soki, miody, sery czy pieczywo?
- sprzedający je nie może być przedsiębiorcą;
- sprzedaż musi być dokonywana bezpośrednio do konsumentów, a więc nie może ona być wykonywana na rzecz przedsiębiorców, osób prawnych czy jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej;
- sprzedaż musi następować w miejscu przetworzenia produktów albo w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu, tj. na targowiskach (za wyjątkiem wnętrz budynków i ich części);
- w proces przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych nie mogą być zaangażowane osoby na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło czy innych o podobnym charakterze;
- obowiązek posiadania w miejscu sprzedaży jej ewidencji, prowadzonej odrębnie za każdy rok podatkowy, zawierającej co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu i przychód narastająco od początku roku.
Źródło: EurofundsNews
Originally posted 2016-02-15 11:53:59.
Czy będzie można przetwory sprzedawać przez internet?
A co z surowcami, które musimy dokupić aby przetwory można było zrobić np. cukier, przyprawy itd ?
wędzę sery zakupione w sklepie. rozmaicie przyprawiam ich i wędzę. Robię to na potrzeby swoje i swoich bliskich. wszystkim bardzo smakuje to co wytwarzam i wręcz zamawiają na swoje potrzeby.
jak mogę z tego procederu uczynić legalne źródło dochodu???