Lato to sezon na porzeczki i szansa na zrobienie domowych przetworów. Warto postawić na przygotowanie soku, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci przez jego kwaśny, specyficzny i orzeźwiający smak, w sam raz na koniec wakacji.
Oprócz czerwonych porzeczek, potrzeba nam jedynie cukru (wedle uznania), dużego garnka i kilku szklanych butelek. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, co docenią zwłaszcza pracujące mamy.
Umyte i oczyszczone owoce wrzucamy do wnętrza naczynia i zasypujemy cukrem. Gotujemy do momentu, w którym porzeczki zaczną wypuszczać sok. Po ściągnięciu piany ciepły jeszcze napój oddzielamy od owoców i przelewamy do butelek, zakręcamy, po czym stawiamy do góry dnem. Nie wyrzucajmy ugotowanych porzeczek – mogą się przydać do przyrządzenia dżemu.
Gdy sok ostygnie, możemy go podawać do obiadu jako zastępnik tradycyjnego, owocowego napoju. Polecany jest szczególnie małym dzieciom ze względu na dużą zawartość witamin.
flickr.com/photos/kthread/3683885145
Originally posted 2014-12-28 07:39:04.