Rzodkiew wężowa to mało popularna w Polsce siostra rzodkwi i rzodkiewki, która w przeciwieństwie do nich wytwarza jadalne strąki, a nie zgrubienia. Będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych składników, jeśli poszukujesz urozmaicenia swojej kuchni i starych, wysłużonych przepisów.
Rzodkiew wężowa jest najbardziej ceniona w krajach Azji, w Europie natomiast niewielu ludzi wie o jej istnieniu. W warunkach naturalnych osiąga wysokość 1 m. Z kwiatów o kolorze białym i różowym wyrastają później strąki, które w smaku przypominają znaną wszystkim, popularną rzodkiewkę. Najwięcej składników odżywczych posiada wtedy, gdy łuszczyny nie są jeszcze w pełni dojrzałe.
Z uwagi na niewielkie zainteresowanie i niską popularność, rzodkiew wężowa jest bardzo słabo dostępna na polskim rynku warzywnym, podobnie jak jej nasiona. Jeśli chciałbyś zacząć uprawiać ją samodzielnie, wystarczy poszukać w internecie ofert od dostawców z zagranicy.
Rzodkiew wężowa jest niezwykle łatwa w pielęgnacji i tak samo, jak jej bardziej znana siostra, do prawidłowego i zdrowego wzrostu wymaga gleb żyznych. Nasiona należy umieszczać w odstępach około 40 cm. Łuszczyny, w które obfitują dojrzałe plony można jeść na surowo i traktować jako dodatek do kanapek lub sałatek.
flickr.com/photos/katerha/4664170386
Originally posted 2014-12-03 09:51:23.