Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Kuchenne bogactwo – zioła i przyprawy

zioła w kuchni

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia mają dodatki w postaci ziół i przypraw. Nie nadają więc wyłącznie dobrego smaku, ale również zastępują niekoniecznie zdrowe dodatki w postaci soli, czy chociażby popularnych mieszanek i marynat, które nie mają nic wspólnego z naturalnymi przyprawami wzbogacającymi nasze dania. Czas na zaprzyjaźnienie się z tymiankiem, rozmarynem, goździkiem, czy pietruszką.

Zioła i przyprawy

Istnieje zasadnicza różnica między tymi dwoma pojęciami, ponieważ zioła, to liściaste, zielone części roślin stosowane w potrawach jako składnik aromatyczny lub ozdoba. Natomiast przyprawy to wszelkiego rodzaju suszone nasiona kory, owoców, czy korzeni, które nadają smaku, zapachu a czasami i koloru. Dodatkowo mogą służyć jako środek konserwujący.

Pierwsze spotkanie

Często boimy się eksperymentować i dodawać bądź nawet kupić jakąś nową przyprawę, czy zioło. Jest to największy błąd, jaki możemy zrobić. Jest tak wiele nieodkrytych połączeń smakowych, tak wiele nieodkrytych przez Ciebie aromatów i zapachów, a to my sami wzbraniamy się przed nimi. Zazwyczaj ograniczamy się do używania soli i pieprzu, co niektórzy wzbogacają swoje dania o ewentualnie o paprykę, bazylię, oregano, majeranek, czy pietruszkę. Zapominamy jednak o dużo bogatszym kanonie ziół i przypraw, a co za tym idzie, prowadzimy do zubożenia smaków w naszej kuchni. Wybór dodatków jest naprawdę ogromy i bez żadnego problemu znajdziemy przyprawę idealnie podkreślającą smak każdej potrawy. Nie zapominajmy również, że bardzo często te zioła i przyprawy oprócz dodawania aromatu i smaku, mają również korzystny wpływ na nasze zdrowie, co tym bardziej powinno nas skłonić do szukania nowych inspiracji.

Zielono w domu

Warto od czasu do czasu poczytać informacje na temat ziół i przypraw, bo może właśnie dzięki temu zdecydujemy się na założenie niewielkiego kuchennego ogródka ziołowego, w którym będzie rosła bazylia, koperek, szczypiorek, jak również mięta, czy rozmaryn. Będą one stanowiły świeży, a przede wszystkim zdrowy i naturalny dodatek dań, które dzięki temu odkryjesz na nowo. Szczególnym udogodnieniem jest fakt, iż zioła mają minimalne wymagania pielęgnacyjne, więc stanowią idealne rozwiązanie nawet dla osób zapominających czasami o zieleni w swoim domu.

zioła w kuchni

Swoje – oznacza lepsze!

Niezaprzeczalny jest argument, iż swoje, własne, wyhodowane zioła zawsze przewyższają jakością i smakiem te gotowe, kupione w sklepie. Często nawet najlepszy producent nie gwarantuje w 100% naturalnych przypraw, bez niepotrzebnych dodatków. Nie zapominajmy również o tym, że możemy trafić na pięknie wyglądające i kuszące (jak również często tanie) opakowania z przyprawami i ziołami, które po prostu zawierają:

  • Pleśnie, których klient nie jest w stanie wykryć

  • Nie tylko czyste liście ziół, ale i wszelkiego rodzaju odpady w postaci ogonków i innych resztek powstałych w wyniku mielenia

Dodatkowym i największym zagrożeniem gotowych mieszanek przypraw jest z pewnością sól, która w niektórych przyprawach dodawana jest w niebotycznych ilościach. Warto więc samemu przygotowywać je w miarę możliwości, aby nie musieć leczyć się później na nadciśnienie tętnicze (jakie jest skutkiem sodu zawartego w soli). Dodatkowo wiele marynat i mieszanek zawiera barwniki i kwas cytrynowy- silnie szkodzące organizmowi i uczulające.

Kwintesencję sztuczności i szkodliwości stanowią zatem wszelkiego rodzaju kostki rosołowe, przyprawy bulionowe i przyprawy do zup w płynie. Ponieważ oprócz wspomnianego morza soli i barwników w ich skład wchodzi z glutaminian sodu (nieszkodliwy, jednak sztucznie uwydatniający smak), czy też utwardzony tłuszcz roślinny (zapychający żyły, powodujący miażdżycę, otyłość i problemy krążeniem i sercem).

Zacznij zmiany od dziś!

Aby więc zatrzymać karuzelę szkodliwych substancji w Twoich daniach, przejdź na smaczną stronę kuchni i zacznij w niej stosować naturalne zioła i przyprawy, które często sam możesz wyhodować w doniczce na parapecie. Już niebawem pojawi się seria artykułów ukazująca, jak bogaty kanon zieleni może ubogacać naszą kuchnię i nasze dania. Dzięki temu poznacie ich zastosowanie, zalety lecznicze, jak również pomysł na ich wykorzystanie w potrawie.

Autor artykułu
Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *