Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Dżem z czereśni niskosłodzony

Lubisz czereśnie? Możesz rozkoszować się ich słodkim przez cały rok. Przyrządź domowej roboty dżem i ciesz się smakiem ulubionych owoców na kanapce, gofrach czy w naleśnikach.

  • 1 kg dojrzałych, ciemnych czereśni
  • 300 g cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru żelującego typu Żelfix 3:1
https://www.flickr.com/photos/basykes/15925478/CC

Usuń z czereśni ogonki. Owoce umyj, osusz i wydryluj. Część czereśni lekko zmiażdż widelcem lub zmiksuj w blenderze, resztę pozostaw w całości. Wsyp je do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Wstaw na ogień i cały czas mieszając zagotuj. Dodaj zwykły cukier oraz sok z cytryny. Ponownie zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij garnek z gazu i mieszaj jego zawartość aż zniknie z niej piana. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcesz otrzymać dżem wysokosłodzony użyj 0,5 kg cukru oraz cukru żelującego Żelfix 2:1

https://www.flickr.com/photos/jeffreyww/4880802685/CC

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,