Tendencje charakterystyczne dla społeczeństwa nieustannie się zmieniają i co jakiś czas można zaobserwować modę na coś zupełnie innego. Wydaje się jednak, że prowadzenie zdrowego trybu życia należy do znacznie bardziej długotrwałych trendów, a wysokiej jakości soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne mogą przynieść właścicielowi takiego lokalu bardzo satysfakcjonujący dochód.
Warto mieć świadomość, że bary z sokami są niezwykle popularne zagranicą, natomiast w naszym kraju dopiero zaczynają opanowywać rynek. Soki ze świeżo wyciśniętych owoców oraz warzyw odnajdują coraz więcej zwolenników, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również z powodu bardzo korzystnego wpływu na ludzki organizm.
Własne soki, czyli wiedza to potęgi klucz
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że w zdecydowanej większości branż kluczowe znaczenie ma odpowiednia wiedza w danej dziedzinie. Nie inaczej jest w przypadku własnego lokalu ze zdrowymi sokami. Wydaje się, że dość istotnym czynnikiem może okazać się doświadczenie w gastronomii.
Stworzenie właściwej kompozycji owoców i warzyw tylko pozornie wydaje się proste. Warto zdawać sobie sprawę, że na rynku można odnaleźć wiele rodzajów soków dedykowanych miłośnikom różnych właściwości. Dla przykładu, koktajl regenerujący będzie opracowany na bazie zupełnie innych składników niż sok typu fit lub gwarantujący detoks organizmu. Wszystko zależy od właściwego połączenia witamin, minerałów oraz składników odżywczych.
Wiedza właściciela (lub ewentualnie osoby przez niego zatrudnionej) ma kluczowe znaczenie w procesie opracowywania menu. Rzecz jasna, wykształcenie w podobnym zakresie nie jest wymagane, jednak wydaje się, że absolwenci technologii żywienia mogą świetnie sprawdzić się w tej branży.
Skala przedsięwzięcia, a wybór lokalu
Sprzedaż soków czy koktajli ze świeżo wyciskanych owoców oraz warzyw wcale nie wiąże się z koniecznością odnalezienia przestrzennego lokalu o dużej powierzchni. Czasem najlepszym rozwiązaniem okazuje się wybór niewielkiego pomieszczenia, która wyróżnia się atmosferą, klimatem oraz przytulnością. Odpowiednia stylizacja lokalu może mieć równie duży wpływ na jego popularność, co jakość wydawanych soków.
Oczywiście, najistotniejsza jest część dla gości, jednak warto zatroszczyć się także o zaplecze oraz toaletę dla personelu. Innym sposobem na otworzenie własnego baru ze zdrowymi sokami jest wynajem tzw. wysepki handlowej, czyli specjalnie oddelegowanej przestrzeni w centrum handlowym. Dzięki temu, można zagwarantować sobie wielu potencjalnych klientów – wystarczy jedynie przyciągnąć ich uwagę i zainteresować oferowanymi produktami.
Urozmaicona oferta fundamentem sukcesu
Bary z sokami zazwyczaj oferują nie tylko coś do picia, ale również sałatki oraz kanapki, wpisujące się rzecz jasna w konwencję zdrowego trybu życia. Właściciela podobnych lokali często decydują się na bardzo wysokie ceny, charakterystyczne dla zachodnich barów tego typu. Jest to duży błąd, bowiem cennik należy dostosować do polskich realiów, aby nie odstraszyć klientów już na samym starcie. Dobrym pomysłem mogą okazać się wszelkie akcje promocyjne, szczególnie w początkowej fazie istnienia lokalu.
Wyposażenie baru z sokami, czyli w czym robić dobre koktajle
Staranne wyselekcjonowanie lokalu w odpowiednim miejscu to jedno, zaś ustalenie menu i wybór właściwych działań o charakterze marketingowych to drugie. Bar z sokami nie będzie jednak funkcjonował bez wyposażenia – lada chłodnicza, krzesła, stoły, lodówka, zmywarka, naczynia, dekoracje, kasa fiskalna, blendery, wyciskarki do owoców, kostkarka do lodu, mikser czy sokowirówka – to tylko część niezbędnych akcesoriów.
Warto zatroszczyć się również o wysokiej klasy owoce. Rzecz jasna, mogą pochodzić z własnego gospodarstwa lub z gospodarstwa związanego z barem umową, jednak należy pamiętać, że w innym przypadku tego typu biznes jest rozwiązaniem dla rannych ptaszków, którym nie przeszkadza codzienna wizyta na giełdach rolnych lub ogrodniczych.
Portal Nowy-Biznes.com wsparł nas merytorycznie.
Originally posted 2016-11-09 18:33:12.