Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak zrobić susz warzywny?

Sezon zbioru warzyw w pełni, warto więc zabrać się za robienie pierwszych przetworów. Oprócz marynat i sałatek warzywnych, dobrym pomysłem może być przyrządzenie suszu warzywnego.

Wiele sklepów oferuje duże ilości suszonych warzyw, ale po co kupować gotowe, skoro możemy zrobić je w domu z własnych plonów. Jako składniki do suszu warzywnego wykorzystać można korzenie marchwi, buraków, pietruszki czy selera. Dobra będzie również papryka, por, pomidory, czosnek, cebula. Należy wybrać jedynie warzywa zdrowe, pokroić je w plastry lub kostkę. W całości suszy się jedynie papryczki chili i pomidory.

Przyrządzenie suszu warzywnego nie wymaga od nas poświęcania zbyt wiele uwagi, więc jest to również opcja dla osób z mała ilością wolnego czasu. Należy pamiętać, że im plastry będą cieńsze, tym szybciej wyschną i nie nabiorą zbędnej wilgoci. By warzywa nie ściemniały, przed krojeniem warto wymoczyć je w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym lub solą.

Przygotowane warzywa należy ułożyć na papierze i pozostawić w miejscu suchym i nasłonecznionym, najlepiej na zewnątrz. Od czasu do czasu warto obrócić plastry na drugą stronę. Czas suszenia zależy od rodzaju warzyw i stopnia intensywności światła.

Gotowy susz przechowujemy w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach. Stosować go można jako np. naturalną przyprawę do zup lub zamiennik kupnej vegety. Oprócz tego, że jest zdrowy, mamy pewność, że nie posiada żadnych konserwantów i ulepszaczy. Po wysuszeniu możemy zetrzeć całość na proszek lub dodawać plastry do potraw w całości. Jeśli decydujemy się na opcję drugą, warto przechowywać każdy gatunek warzyw osobno, aby aromaty nie uległy pomieszaniu.

Spices, seasoning, herbs and vegetables