Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Miód spadziowo – nektarowy – co warto wiedzieć?

Jednym z ostatnich gatunków miodów, które są produkowane w Polsce jest miód spadziowo – nektarowy. Jest on, jak sama nazwa wskazuje, połączeniem miodu nektarowego z miodem spadziowym z drzew iglastych bądź liściastych, w zależności od preferencji smakowych i właściwości zdrowotnych. Takie połączenie miodu nektarowego z miodem spadziowym jest bardzo korzystne dla zdrowia ponieważ zwiększa się ilość składników odżywczych i właściwości są bardzo urozmaicone. Sprawdź dlaczego warto jeść miód spadziowo – nektarowy. 

miod23 (1)

Miód spadziowo – nektarowy jest często traktowany „po macoszemu”ponieważ uważa się, że skoro jest połączeniem dwóch gatunków miodu, to nie jest pełnowartościowym miodem. Okazuje się, że jest to błędne myślenie. Połączenie miodu spadziowego z miodem nektarowym daje produkt wysokiej jakości, niezwykle bogaty w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Niektórzy uważają, że takie połączenie zwiększa także walory smakowe miodu, ponieważ charakterystyczny smak miodu spadziowego, który niektórym może przeszkadzać, w miodzie spadziowo – nektarowym, jest równoważony przez miód nektarowy.

Jeśli miód spadziowo – nektarowy pochodzi z terenów górskich, charakteryzuje się antybiotycznymi właściwościami i ma działanie przeciwzapalne. Dużym atutem są także właściwości bakteriobójcze i to one decydują o wyborze miodu spadziowo – nektarowego. Miód spadziowy nadaje mieszance zielonkawy kolor a po skrystalizowaniu barwa przechodzi w brązową.

miod n-s

Osoby mające problemy z układem pokarmowym, jakiekolwiek formy zaburzeń układu pokarmowego mogą zostać złagodzone przez regularnie spożywanie miodu spadziowo – nektarowego. Wysoka zawartość właściwości odżywczych i związków mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, wpływają bardzo pozytywnie na organizm człowieka i dlatego miód jest polecany przy zwalczaniu anemii. Warto także spożywać przynajmniej łyżeczkę miodu dziennie, jeśli jesteśmy narażeni na wyczerpanie organizmu, nie tylko fizyczne ale także psychiczne. Także przykre skutki długogodzinnej pracy przy komputerze, mogą zostać zmniejszone przez regularne jedzenie miodu. Jak niemal każdy rodzaj miodu, miód spadziowo – nektarowy jest bardzo polecany przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i grypie a także przy problemach z układem oddechowym. Można dodać odrobinę miodu do inhalacji, żeby przyniosła lepsze efekty, ale także regularnie pić miód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *