Każdy miód ma właściwości, które powodują, że jest dobry na różne schorzenia. Większość miodów, mniej lub bardziej, wpływa na naczynia krwionośne i serce. Najlepiej sprawdza się miód gryczany, który od lat jest polecany pacjentom ze schorzeniami i wadami serca. Serce wzmacnia także miód wielokwiatowy, choć nie jest to jego największa zaleta. Dowiedz się, jakie schorzenia najlepiej leczy miód wielokwiatowy i co warto o nim wiedzieć.
Miód wielokwiatowy może zmieniać swoją barwę, w zależności od tego kiedy był zbierany. Wczesny, wiosenny miód, ma jasną barwę i jest bogaty w cukry proste. Natomiast ten późny, letni, jest ciemniejszy i odznacza się wysoką zawartością enzymów. Kiedy się krystalizuje, zmienia kolor na jeszcze ciemniejszy. Mimo silnie woskowego zapachu, ma bardzo łagodny i słodki smak. Może się zdarzyć, że miód wielokwiatowy przyjmie nieco więcej aromatu z jednego nektaru, niż z pozostałych. Ten rodzaj miodu jest najczęściej spożywanym gatunkiem. Specjaliści polecają codzienne spożywanie miodu wielokwiatowego, dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia.
Ze względu na to, że miód pochodzi z wielu kwiatów, jego właściwości i składniki są zróżnicowane oraz działają na wiele schorzeń i dolegliwości. Ich siła w dużej mierze opiera się na cukrach prostych ale także na dużej zawartości fruktozy a nawet glukozy. Miody wielokwiatowe mają wysoką zawartość krzemu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Krzem pomaga także odbudowywać włosy, skórę i paznokcie a nawet kości.
Miód wielokwiatowy, jest szczególnie ważnym składnikiem, pomagającym walczyć z astmą czy katarem siennym, czyli alergiami dróg oddechowych. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości pyłków kwiatowych oraz kurzu pochodzącego z miejsc, gdzie pszczoły pozyskują miód. To one wpływają na to, że alergikom łatwiej jest walczyć z alergią a nawet pozbywać się jej całkowicie, przyjmując miód w okresie pylenia. Żeby zapobiec napadom alergii, warto zacząć stosować miód, kilka miesięcy przed okresem pylenia. Warto jednak zwrócić uwagę, żeby miód był bogaty w dokładnie te alergeny, które wywołują alergię.
Miód wielokwiatowy polecany jest także osobom, które cierpią na schorzenia wątroby i woreczka żółciowego ponieważ stymulują wątrobę do pracy detoksykacyjnej. Jest przydatny także w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Na te schorzenia najlepszy jest miód wiosenny, ze względu na różną od miodu letniego zawartość nektaru kwiatowego.
Miód wielokwiatowy, który pszczoły pozyskują latem, doskonale sprawdza się przy leczeniu przeziębienia i grypy.
Zobacz też: pojemniki na miód |
[related_posts_by_tax]
Originally posted 2015-10-26 15:22:03.
Uwielbiam miodzik 🙂