Wybieraj najlepsze owoce
Najlepiej będzie, jeśli postawisz na dzikie, zebrane w lesie owoce, gdyż są one bardziej aromatyczne. Jeśli nie masz takiej możliwości, wykorzystaj maliny ogrodowe lub kupione na targu. Zwróć uwagę na to, aby owoce nie były nadgniłe czy robaczywe, bo będzie to wyczuwalne w gotowej nalewce. Używaj wyłącznie świeżych, dojrzałych owoców.
Dbaj o proporcje
2:1 – takie proporcje pomiędzy malinami a alkoholem powinieneś zachować, przygotowując malinówkę. Pamiętaj, aby spirytus nie zawierał więcej niż 70 procent. W przypadku mocniejszego trunku rozcieńcz go przegotowaną wodą.
Bądź cierpliwy
Przy produkcji nalewki pamiętaj o co regularnym potrząsaniu słojem, aby owoce lepiej przeszły alkoholem, a cukier dokładniej się rozpuścił. Gotową już malinówkę pozostaw jeszcze przez przynajmniej miesiąc nietkniętą. Im dłużej poleży, tym zyska lepszy smak.
Originally posted 2014-12-26 10:01:43.