w

Jedzenie organiczne. Fakty i mity

Półki sklepowe coraz częściej dzielone są na pół i po jednej stronie piętrzą się „normalne” owoce i warzywa a po drugiej jedzenie organiczne. Są one droższe i podobno lepsze od zwykłych warzyw i owoców, jednak nie zawsze i nie pod każdym względem. Oto mity dotyczące organicznego jedzenia, którymi jesteśmy zalewani.

Jedzenie organiczne jest lepsze od normalnego

Owszem, ale tylko jeśli wyhodujesz je we własnym ogrodzie, z dala od ulic i spalin. Nie masz pewności, że pomidory, które kupujesz, mimo tego, że nie mają pestycydów to rosły w szczerym polu a nie przy drodze szybkiego ruchu i mają w sobie dużo metali ciężkich.

Jedzenie organiczne nie ma pestycydów

Nie jest to do końca prawdą. Różne kraje mają różne normy dotyczące zdrowej żywności. Niektóre kraje zezwalają na dodawanie pestycydów do jedzenia, które jest uznawane za zdrową, organiczną żywność.

Jedzenie organiczne ma mniej przeciwutleniaczy

Niestety to nie jest prawda. Kiedy producenci rezygnują lub zmniejszają ilość pestycydów to nie mogą całkowicie zrezygnować z przeciwutleniaczy. Jedzenie organiczne zawiera go więc tyle samo, jeśli nie więcej niż zwykłe jedzenie.

Jedzenie organiczne ma więcej wartości odżywczych

Niestety nie. Jedzenie organiczne ma dokładnie tyle samo wartości odżywczych co zwykłe jedzenie. Pestycydy ani przeciwutleniacze nie wpływają na wartości odżywcze dlatego ich poziom zostaje taki sam.

Jedzenie organiczne nie przenosi bakterii

To także nie jest prawdą. Jedzenie organiczne jest często nawożone nawozami naturalnymi a jak wiadomo, opierają się one głównie na gnoju. Jedząc organiczne produkty jesteśmy narażeni bardziej niż zwykle na zarażenie się bakteriami coli.

Zwierzęta od których pochodzą organiczne produkty są lepiej traktowane

Zwierzęta są traktowane tak samo jak w zwykłych hodowlach. Są karmione inną paszą, jednak warunki w jakich są przetrzymywane są złe. Kury żyją w ciasnych i zatłoczonych klatkach, nie widzą słońca i walczą o przeżycie. Krowy stoją cały dzień na nogach i w tłoku są pędzone pod dojarki co jest dla nich niekomfortowym i bolesnym przeżyciem.

Jedzenie organiczne choć droższe, nie jest dużo lepsze od zwykłego jedzenia. Jeśli nie masz warunków do własnej hodowli, lub jeśli masz działkę tuż przy ulicy, to lepiej pójdź do sklepu i weź z półki normalną sałatę i normalną marchewkę, bo organiczna żywność jest tylko mitem, którym karmią nas przedsiębiorcy, żeby wydawać na nie więcej pieniędzy.


  1. Jak zrobić marmoladę?
  2. Sprytne narzędzia do krojenia
  3. Pasta z bobu

Originally posted 2015-09-08 12:54:57.

Eko szachy

Jak się pozbyć ogrodowych szkodników przed zimą?