Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy, naturalny?

miód

Prawdziwy miód to źródło ogromnej ilości prozdrowotnych składników. Spożywanie go to zatem nie tylko przyjemność, ale również sposób na wzmocnienie swojej odporności. Miód jest dobry zarówno na co dzień, jak i w czasie choroby, jednak niezwykle ważne jest, aby był prawdziwy, gdyż tylko taki ma w sobie wszystkie wartościowe elementy. Jak rozpoznać prawdziwy miód i jak go wykorzystywać, aby nie stracił swoich cudownych właściwości?

Jakie właściwości posiada miód?

Tak naprawdę to wszystkie składniki miodu nie zostały jeszcze poznane, jednak już to, co odkryli w nim naukowcy do tej pory, robi duże wrażenie. O tym, że miód jest zdrowy ludzie wiedzą od wieków. Ta słodka substancja odnaleziona została w starożytnym grobowcu, na wewnętrznej stronie glinianych naczyń, których wiek szacuje się na 4,700 – 5,500 lat. Według badaczy już w starożytności miód wykorzystywany był nie tylko jak tzw. słodziwo, ale uznawano go za afrodyzjak, a także stosowano go w medycynie.
Współcześnie znanych jest wiele odmian miodu, wykorzystuje się go przede wszystkim w kuchni, ale jest też składnikiem kosmetyków oraz lekarstw. Dużą popularnością cieszy się miód wielokwiatowy, lipowy i gryczany, niemniej kupić można również takie odmiany, jak wrzosowy, lawendowy czy miód spadziowo-nektarowy od regionalnych dostawców. Właściwości miodu są w pewnym stopniu uzależnione od tego, na jakich bazie pyłków powstał, jednak niezależnie od rodzaju, w każdym miodzie znajdują się substancje antybiotyczne, enzymy oraz duże ilości takich witamin, jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Ponadto miód jest źródłem mikroelementów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt).

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Metod testowania prawdziwości miodu jest kilka. Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zakupem miodu, jest przeczytanie składu znajdującego się na etykiecie. Jeśli znajdziemy w nim cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub inne słodziki, a także sztuczne barwniki lub inne nieznane nam składniki, to możemy mieć pewność, że nie jest to miód naturalny i lepiej odłożyć go z powrotem na półkę.
Jedną z charakterystycznych cech prawdziwego miodu jest to, że z czasem zaczyna on krystalizować. Może to jednak nastąpić dopiero kilka miesięcy po zebraniu, dlatego jest to czasochłonna metoda oceny prawdziwości miodu. Szybszą metodą jest wlanie łyżeczki miodu np. do wody lub na talerzyk. Miód powinien spływać po łyżeczce i układać się w stożek, który powoli rozpływa się w naczyniu. Jeśli miód od razu rozlewa się na całą szerokość naczynia, wówczas mamy do czynienia ze sztucznym produktem.

Ciekawostki na temat miodu

Jak łatwo zauważyć, miody różnią się między sobą nie tylko smakiem i zapachem, ale również kolorem. Co ciekawe, im więcej w miodzie znajduje się naturalnych składników, tym jest on ciemniejszy. Istotną kwestią jest też miejsce przechowywania miodu. Przede wszystkim powinno to być miejsce zacienione i chłodne. Optymalna temperatura do przechowywania miodu to od 0 do 8° Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *