Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Miód rzepakowy – co warto wiedzieć?

Mamy dostęp do różnych gatunków miodów. Wiele osób nie zastanawia się nad wyborem, tylko bierze pierwszy lepszy miód z półki sklepowej. Niektóre z nich mają szczególne wartości odżywcze i zdrowotne. Oczywiście, najlepsze są te, kupione od pszczelarza a nie w sklepie, ponieważ będą miały więcej wartości odżywczych. Dowiedz się, jakie szczególne właściwości kryje w sobie miód rzepakowy.

rzepak

Jest pierwszym miodem, który pojawia się w pasiekach po zimie. Pszczoły wybierają się po nektar już w maju. Jednak polski klimat nie sprzyja produkcji miodu rzepakowego, ponieważ jest zbyt zimno, żeby pszczoły mogły wylatywać z ula i dlatego jest on dosyć rzadko spotykany. Ponadto, niskie opady śniegu sprawiają, że rzepak często jest przemarznięty, dlatego poziom nektaru rzepakowego jest niski.

Miód rzepakowy jest idealny do słodzenia kawy. Bardzo szybko się krystalizuje, ponieważ ma w sobie dużą ilość glukozy. Jego cechą charakterystyczną jest przeźroczystość lub lekki słomkowy kolor, kiedy jest w stanie płynnym. Po krystalizacji miód staje się kremowy lub niemal biały.

Jeśli nie przepadasz za zapachem rzepaku, to nie będziesz fanem miodu rzepakowego, ponieważ na samym początku pachnie on bardzo słodko i intensywnie. Dopiero po czasie jego olejki eteryczne przestają działać i zapach powoli słabnie.

Wysoka zawartość glukozy ale także inne cukry proste, nieco fruktozy, aminokwasy, enzymy oraz niezwykle wartościowe olejki eteryczne, sprawiają, że miód rzepakowy jest bardzo zdrową odmianą miodu. Ponadto, bardzo szybko organizm go przyswaja.

miod

Szczególnie często powinny spożywać miód rzepakowy osoby mające problemy z sercem, ponieważ miód je wzmacnia i dodatkowo wspomaga zaopatrzenie narządu w tlen. Nadciśnieniowcy mogą liczyć na obniżenie ciśnienia a z kolei niskociśnieniowcy nie muszą się go obawiać, ponieważ miód ma właściwości wyrównujące ciśnienie. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości potasu i magnezu, dlatego zamiast dostarczać organizmowi potas, biorąc suplementy diety, lepiej jeść miód rzepakowy, który pomaga lepiej przyswajać ten składnik. Jak wiadomo, glukoza świetnie wzmacnia mięśnie, więc miód rzepakowy będzie idealnym wyborem dla sportowców. Wszyscy mający problemy z miażdżycą, powinni sięgnąć po miód rzepakowy, ponieważ zapobiega jej. Osoby przemęczone, narażone na ciężką pracę fizyczną i psychiczną, także powinny spożywać, jak najczęściej po miód rzepakowy, może zamiast cukru do porannej kawy? To będzie dobry wybór, ponieważ ten miód doskonale wzmacnia organizm osłabiony wysiłkiem.
[related_posts_by_tax]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *