Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Miód gryczany – co warto wiedzieć?

Jest wiele chorób i schorzeń, z którymi można walczyć innymi metodami niż tylko lekami. Warto o tym wiedzieć szczególnie teraz, kiedy lekarze alarmują o coraz większej ilości przyjmowanych leków, zwłaszcza tych bez recepty i suplementów diety. Warto zainteresować się tym co jemy i zadbać o odpowiednią dietę, bo jak wiadomo – witaminy i minerały najlepiej przyswajają się, kiedy pochodzą z tego co jemy. Bardzo dobrym nawykiem, który powinniśmy w sobie wyrabiać, jest częstsze sięganie po miód. Można wprowadzić go do diety zamiast cukru, żeby zdrowiej jeść. Aby przy okazji wspierać organizm w walce z bakteriami i zarazkami, najlepiej poznać właściwości miodów i wybrać ten, który będzie najlepszy dla naszego organizmu. Sprawdź jakie zdrowotne właściwości ma w sobie miód gryczany.

miod12 (2)

Miód gryczany można łatwo poznać po charakterystycznej ciemnej barwie. Jest pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki ale dopiero w połowie lipca, pszczelarze wydobywają go z ulów. To właśnie zapach gryki, jest mocno wyczuwalny w miodzie. Jego smak jest nieco ostry i piekący. Miód po skrystalizowaniu, wygląda trochę jak cukier trzcinowy a bardzo często, jeśli miód ma za dużo wody lub jeśli krystalizuje się w zbyt wysokich warunkach, oddziela się na górze warstwa miodu, która nie jest skrystalizowana. Warstwa „osadu” tworząca się podczas krystalizacji, nie jest efektem ubocznym.

Miód gryczany ma wysoką zawartość olejków eterycznych, soli mineralnych i wielu innych prozdrowotnych składników, dzięki czemu jest uważany za najlepszy rodzaj miodu pod względem wartości odżywczych i leczniczych. Gryka zawiera bardzo dużo rutyny, która poprawia szczelność, elastyczność naczyń krwionośnych oraz je oczyszcza. Zmiany w naczyniach krwionośnych oraz schorzenia serca, które często są spowodowane podeszłym wiekiem, można wyeliminować zupełnie, stosując regularnie miód gryczany.

Regularne jedzenie miodu gryczanego może spowodować szybsze gojenie się ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego polecane jest szczególnie osobom, u których gojenie się ran, przebiega wolniej niż u innych.

miod12 (1)

Niektórzy twierdzą, że zamiast przyswajać witaminy i minerały z pokarmów, wolą przyjąć suplementy, ponieważ te pochodzące z jedzenia, nie przyswajają się bardzo dobrze. Jeśli jednak, dopracujemy dietę pod kątem witamin i minerałów jakich chcemy dostarczyć naszemu organizmowi, dowiemy się, że zbilansowana dieta, pozwoli nam dobrze przyswoić potrzebne witaminy. Jednym z takich składników jest miód gryczany, który poprawia przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Pozatym, sam miód ma w sobie wiele wartości odżywczych i niemal stuprocentową przyswajalność, dzięki temu regularne jedzenie powoduje znaczny wzrost odporności.

Miód gryczany jest bardzo istotnym elementem w leczeniu anemii zarówno u dzieci jak i u dorosłych oraz znaczne zwiększenie ilości czerwonych ciałek we krwi, głównie ze względu na łatwo przyswajalną glukozę. Jest bardzo niedoceniany przy leczeniu wad serca i naczyń krwionośnych. Regularne picie rozpuszczonego miodu w letniej wodzie i spożycie go rano przed śniadaniem pozwala znacznie poprawić stan serca i naczyń krwionośnych i znacznie zwiększa efektywność leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *