Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Sprawdzone pomysły na chłodnik

chłodnik

Chłodnik to zupa podana na zimno. Jest niezastąpiony w upalne, letnie dni. Można go przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Najpopularniejsze chłodniki to litewski, ogórkowy a także hiszpańskie gazpacho.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to najbardziej popularna wersja tego dania. Wszystkie przepisy kulinarne zgodnie głoszą, że podstawę stanowią starte buraki i botwinka, na których gotowany jest gęsty wywar. Kiedy wywar ostygnie, połącz go z jogurtem naturalnym i dodaj do niego ogórka i rzodkiewkę starte na tarce o grubych oczkach. Chłodnik litewski podawaj schłodzony, koniecznie z dodatkiem jajka na twardo.

Chłodnik staropolski na zakwasie

Bazą do wykonania kwaśnego chłodnika staropolskiego jest skórka chleba razowego, na którym robi się zakwas. Dlatego przyrządzenie tej zupy musisz zaplanować kilka dni wcześniej. Do zagotowanej wody dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstaw na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu odcedź go i zagotuj, dodaj śmietanę, pokrojone jajka na twardo, świeży koperek i szczypiorek. Dopraw solą, czosnkiem i odrobiną cukru. Podawaj schłodzony.

Hiszpańskie gazpacho

Gazpacho to bardzo znana zupa pomidorowa podawana na zimno. Bazę stanowią pomidory połączone z czosnkiem, cebulą i oliwą. Smak chłodnika podkreśla świeża bazylia. Można podawać go z grzankami lub solo.

Chłodnik ogórkowy

Świeże ogórki to jeden z najpopularniejszych dodatków do chłodników. Pokrój ogórki w kostkę, dodaj posiekany koper i czosnek. Ugotuj bulion i wymieszaj go z jogurtem naturalnym. Połącz wszystkie składniki i wstaw chłodnik do lodówki. Przed podaniem możesz dodać jeszcze posiekane orzechy włoskie i udekorować zupę świeżym koprem.

Chłodnik hiszpański

Chłodnik hiszpański przygotowuje się podobnie jak chłodnik ogórkowy, ale oprócz ogórka i czosnku dodaje się do niego również paprykę. Pokrojone warzywa wrzuć do bulionu zmiksowanego z sokiem pomidorowym. Dopraw oliwą i octem, schładzaj przez co najmniej 2 godziny. Podawaj z łodygami selera naciowego.

Zobacz także: Jak przygotować idealną zupę krem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *