Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak przygotować wiśniówkę?

Dobierz odpowiednio owoce

Do przygotowania wiśniówki wybieraj czarne, dojrzałe i aromatyczne owoce. Odrzuć wiśnie niedojrzałe lub nadgniłe. Oderwij ogonki. Usuń pestki z owoców. Dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody.

https://www.flickr.com/photos/calliope/4913426822?CC
https://www.flickr.com/photos/calliope/4913426822/CC

Wiśnie z pestkami czy bez?

Drylować wiśnie do nalewki czy nie? Ta kwestia to nie jedyny spór, jaki toczy się wokół wiśniówki. Lepiej jest użyć owoców bez pestek, ponieważ zalanie całych wiśni czystym spirytusem spowoduje uwolnienie się z pestek kwasu pruskiego (cyjanowodór), czyli substancji trującej. Drugie zagadnienie to zalewanie owoców.. Do wyrobu nalewki absolutnie wystarczy 50-70 procentowy alkohol.

5418811627_fc5da5d0a4_o
https://www.flickr.com/photos/emmalwallace/5418811627/CC

Niech poleży

Wprawdzie wiśniówkę można pić od razu po jej przygotowaniu, lecz warto pozostawić ją w ciemnym miejscu jeszcze na kilka miesięcy. Wówczas nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu.
Nalewkę, jak i pozostałe z niej owoce (warto przesypać je po filtrowaniu do słoiczka i zalać je wódką) można wykorzystywać do deserów, ciast, itp.