Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Polska na słodko, czyli desery kuchni polskiej

Nieważne jak syty był obiad, jak tłusty i jak bardzo jesteśmy najedzeni. Deser zmieści się zawsze! Najlepiej ten przyrządzony samemu w domu w postaci ciasta, czy też ciasteczek. Nasze babcie słynęły z konkretnej blachy drożdżówki i makowca, więc na razie na tym przestańmy. Dzisiaj opowiemy trochę o tradycyjnych polskich słodkościach, jakie mogliśmy spotkać na tradycyjnym stole.

Inna rzeczywistość

Oczywiście obecnie nie ma co mówić o tradycji, no chyba, że mówimy o świętach. Nie mniej jednak i wtedy zdarzają nam się snikersy, 3 bity, krówki, i inne nowości. Wszystko jest bardzo słodkie, ciężkie i przede wszystkim drogie. Dawniej nie było mowy o ciastach przekładanych tyloma składnikami, a z pewnością nie takimi. Marcepan, masa toffi, galaretka, krem budyniowy i masa innych pyszności to oczywiście fajna sprawa, pod warunkiem, że nie ląduje w jednym cieście na raz. Wróćmy więc do tych ciast, które zachwycały swoją prostotą wykonania i niebiańskim smakiem. Takie, które obecnie jemy dość rzadko, ale zachwycamy się bez opamiętania. Ciasta, które piekły nasze babki i mamy, czyli te na szybko, zanim przyjadą goście.

Drożdżówka

Fenomen nad fenomeny. Ciasto bite z ogromną siłą, ciasto niesforne, które nie raz nie dwa nie wyrosło, jak się należy, a zarazem ciasto, które jest po prostu pyszne. Jedni jedzą je w najprostszej wersji z kruszonką i lukrem, inni dodają do niej najróżniejsze owoce, jak jagody, truskawki, porzeczkę, maliny i jeżyny. W każdej postaci zwala z nóg. Najlepsza jest na świeżo, ledwie wyjęta z piekarnika. Do tego szklanka mleka albo kawa zbożowa i dzień staje się piękniejszy

Makowiec

Typowy makowiec to danie typowo wigilijne. W jego skład wchodzi ciasto drożdżowe i masa makowa, która potem często zmusza nas do szczotkowania zębów. Duży, dobrze wypieczony, wykwintny makowiec to gość honorowy w święta bożego narodzenia. Masa makowa wzbogacona o bakalie daje niezapomniany smak, który kojarzy nam się z tym cudownym świętem.

Piernik staropolski

Znane wszystkim ciasto o ciemnej barwie robione z mieszanki mąk: pszennej i żytniej z dodatkiem jajek, mleka, karmelizowanego cukru i miodu. Dobrze doprawiony cynamonem, imbirem, a czasami i kardamonem, gałką muszkatołową, czy goździkami. Nazwa wywodzi się od słowa ,,pierny”, a dawniej sprzedawany był w aptekach, jako lek na wiele chorób.

Pleśniak

Kruche ciasto, warstwa owoców lub dżemu owocowego i pyszna beza z kruszonką na wierzchu. Tutaj nie trzeba mówić zbyt wiele. Szybkie do zrobienia, niezbyt słodkie dzięki owocom, a dzięki temu pyszne ciasto jest idealnym wyborem na letnie wieczory. Liczne kombinacje owocowe pozwalają na wiele możliwości, dzięki czemu mamy gwarancję, że ciasto się nam nie znudzi zbyt szybko.

Sernik

Krowa, sery, śmietana, masło i wszystko, co się z mlekiem kojarzy było codziennością na polskich wsiach. Nie brakowało więc twarogu, który chętnie gospodynie przerabiały na pyszny, delikatny, mokrawy sernik z rodzynkami. Klasyczny, tradycyjny to ten powstający z jednej, litej masy, bez zbędnych spodów i kruszonek. Pieczony zaraz po wylaniu na formę. Na końcu polewany lukrem lub posypywany cukrem pudrem. Obecnie znamy wiele wersji tego ciasta, mimo wszystko jednak lubimy od czasu do czasu wrócić do tej wersji pierwotnej, która urzeka swoją prostotą.

Autor artykułu
Artykuł przygotowała specjalizująca się w kuchni polskiej restauracja Okrasa na wrocławskim rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *