Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Miód wrzosowy – co warto wiedzieć?

Lekarze coraz częściej polecają pacjentom leczenie przy pomocy naturalnych składników, czyli włącznie do diety zdrowych produktów, nauka zdrowego żywienia i wskazywanie składników, które mają właściwości lecznicze. Jednym z takich elementów, który niezwykle łatwo jest włączyć do diety, jest miód. Na rynku jest wiele rodzajów miodu i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie wśród wielu smaków i właściwości. Dziś bierzemy pod lupę miód wrzosowy.

Miód wrzosowy pochodzi z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów wrzosu. Charakteryzuje go mocny, gorzkawy smak i ciemny kolor. Mocny smak nadaje mu status mało popularnego miodu wśród wszystkich dostępnych na rynku. Mówi się, że jest to miód dla koneserów. Posiada wiele olejków eterycznych dlatego mocno pachnie kwiatem wrzosu. Ma w sobie także wiele innych substancji pochodzących z nektaru i enzymów oraz aminokwasów, ale za to nie zawiera prawie w ogóle witamin, poza witaminą B. Może się poszczycić także ogromną ilością hormonów wzrostu i neurohormonów.

wrzos (3)

Posiada bardzo doceniane i potrzebne właściwości antyseptyczne. Wspaniale sprawdza się jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego. Jest także doskonałym uzupełnieniem leczenia przeziębień i grypy. Miód wrzosowy ma w sobie substancję, która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie i jest to inhubina. Jest to gatunek miodu, który idealnie sprawdza się w kuchni. Smakuje nie tylko jako dodatek do niezwykle popularnej przy przeziębieniach, herbaty z miodem i cytryną, ale doskonale pasuje zarówno do mięsnych sosów, ciast korzennych, dodatek do sosu winegret oraz jako osłodzenie jogurtu naturalnego. Warto pamiętać, że zastąpienie białego cukru, miodem bardzo pozytywnie wpłynie na zdrowie. Miód można spokojnie stosować także do naturalnych, domowych maseczek i peelingów, ponieważ bardzo wygładza skórę, dlatego każda kobieta powinna go mieć nie tylko w szafce kuchennej ale także na półce w łazience.

miod (2)

Warto stosować miód wrzosowy przy przeziębieniach i grypie, ponieważ ma właściwości silnie rozgrzewające, co pomaga walczyć z tymi uporczywymi chorobami. Miód wrzosowy warto stosować także przy innych, groźniejszych schorzeniach. Osoby mające problem z zapaleniem dróg moczowych i innymi schorzeniami związanymi z nerkami i układem moczowym, szczególnie kamicą nerkową, powinny zadbać o regularne spożywanie kilku łyżeczek miodu, które z pewnością przyniosą ulgę w tych przykrych schorzeniach. Polecany jest także jako pomoc w leczeniu zapalenia jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *