Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak dawniej wyglądały popularne warzywa i owoce?

Mogłoby się wydawać, że owoce i warzywa jakie znamy są dokładnie takie, jak zaprojektowała je matka natura. Hodowcy jednak pokusili się o udoskonalenie jej dzieła, a owoce i warzywa, które widujemy dziś w sklepach są efektem wielu wieków modyfikacji i krzyżówek.

Hodowane owoce i warzywa modyfikowano (i dalej się modyfikuje) z wielu powodów. W pierwszej kolejności celem był wzrost wydajności hodowli: rośliny miały rosnąć szybciej, być większe i bardziej soczyste. Dokonywało się tego dzięki krzyżowaniu starannie wyselekcjonowanych okazów. Dziś technologia GMO znacznie przyspiesza proces modyfikowania warzyw i owoców, dzięki czemu mogą być bardziej odporne na szkodniki i choroby. Wszystkie te procesy sprawiły, że dzisiejsze rośliny znacznie różnią się wyglądem od ich dzikich przodków.

Arbuz

Arbuz zawędrował do Europy prawdopodobnie w okolicach 1600 roku z Afryki. Jego dawny wygląd znany jest przede wszystkim z XVII-wiecznego obrazu Giovanniego Stanchi, włoskiego malarza martwej natury. Przedstawione na malowidle arbuzy są wyraźnie podzielone w środku na sześć trójkątnych kawałków, w których znajdują się duże, czarne nasiona. Gdy owoce te przypadły go gustu europejczykom i zaczęła się ich hodowla na północy, w przeciągu czterystu lat od tamtych czasów arbuz nabrał kolorów, stając się w środku wyraźnie czerwony, a jego miąższ nabrał mięsistości. Zniknęły także blade miejsca dzielące środek na części, a nasiona stały się małe. Cały owoc stał się też dużo większy i bardziej soczysty.

3

Banany

Banany znane są człowiekowi już od tysiącleci, a pierwsze hodowle tych owoców znajdowały się na terenie dzisiejszej Papui-Nowej Gwinei. Dzikie banany były krótsze od ich hodowlanych kuzynów i miały w środku duże i twarde pestki. Na potrzeby masowej hodowli skrzyżowano ze sobą dwie odmiany, w wyniku czego powstał nowy rodzaj, charakteryzujący się mniejszymi pestkami i łatwą do obrania skórką. Pech jednak chciał, że rodzaj ten nie przetrwał do czasów współczesnych. W latach 20. ubiegłego wieku hodowle bananów zostały zaatakowane przez odporną na chemikalia i pestycydy chorobę panamską wywołaną grzybami Fusarium oxysporum, która prawie całkowicie wyniszczyła masowe uprawy. I bananów dziś by nie było, gdyby nie nagły ratunek w postaci odpornego na chorobę rodzaju bananów sprowadzonemu z Wietnamu. Rodzaj ten miał jednak pewną wadę, a mianowicie o wiele cieńszą, szybko ciemniejąca skórkę i nieco uboższy smak. To właśnie dlatego współczesne banany trzeba transportować jeszcze zanim w pełni dojrzeją i spożyć w ciągu kilku dni zanim całkowicie ściemnieją i pokryją się plamami.

1

Marchew

Najstarsza odmiana marchewki hodowana była około X wieku na terenie Azji i Persji. Dawna marchew posiadała cienki i rozwidlony korzeń w kolorze białym lub kremowym, a nawet wchodzącym w fiolet. Pomarańczowa marchewka stworzona została na przełomie XVI i XVII wieku przez holenderskich hodowców, co potwierdzają dowody w postaci malowideł z tamtego okresu oraz zmiany w nazewnictwie odmian. Nowa marchew przypadła do gustu holenderskim monarchom, szybko zyskując na popularności i rozprzestrzeniając się na teren całej Europy. Oprócz koloru marchwi zmienił się również wygląd korzenia, który stał się jednolity, gruby i soczysty. Dziś w sklepach spotkać można odmiany w wielu kolorach do wyboru: od białej, przez czerwoną aż po ciemnofioletową.

2

Kukurydza słodka

Największa metamorfozę zdecydowanie przeszła kukurydza, której dawny wygląd może dziś szokować. Sugeruje się, że przodek znanych dziś soczystych kolb kukurydzy to roślina trawiasta sprzed około 9 tysięcy lat nazwana teosinte. Świadczą o tym ślady skrobi na pradawnych narzędziach, choć teoria ta wciąż jest podważana ze względu na brak podobieństwa pomiędzy obydwoma roślinami. Niemniej badacze twierdzą, że kukurydza jest prawdopodobnie w całości rośliną stworzoną przez człowieka poprzez liczne krzyżówki i selekcje. Udomowiona została na obszarze Ameryki Południowej, a dokładniej na jej północy. Do Europy kukurydza zawędrowała wraz z Krzysztofem Kolumbem w XV wieku. Od tamtego momentu również zdążyła zmienić swój wygląd. Kolby kukurydzy znacznie się powiększyły, stały się soczyste, a poziom zawartego w nich cukru zdecydowanie wzrósł.

4

Brzoskwinia

Owoc brzoskwini również przeszedł niezwykłą metamorfozę, a jej pierwsze uprawy powstały w starożytnych Chinach około 4 tys lat przed naszą erą. Owoce brzoskwini dawniej były dużo mniejsze, porównywalnie wielkością do czereśni, a ich smak był nieco słony. Dzięki tysiącom lat ewolucji wspomaganej krzyżówkami hodowców, dzisiejsza brzoskwinia jest aż 60 razy większa, dużo bardziej soczysta i słodsza od swego przodka. Pestka znajdująca się w środku brzoskwini, choć wciąż spora, zajmuje znacznie mniej miejsca niż w jej starożytnej odmianie.

brzoskwinia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *