Z analiz wynika, że jedna trzecia produkowanej na świecie żywności jest wyrzucana. Amerykanie wyrzucają rocznie aż 35 tys ton jedzenia.
Najczęściej przekaz o niemarnowaniu żywności skierowany jest do pojedynczych ludzi, ale wyobraźmy sobie ile żywności wyrzucanych jest przez markety – wystarczy zbliżający się termin ważności.
W Polsce znane są przypadki przedsiębiorców, którzy chcąc podzielić się z potrzebującymi żywnością, której by nie sprzedali narażają się na kontrolę skarbową.
W niektórych krajach, takich jak Wielka Brytania, ludzie bywają aresztowani, że próbują zabrać jedzenie wyrzucone przez supermarkety.
We Francji natomiast funkcjonują przepisy, które zabraniają wyrzucania żywności nadającej się do spożycia. Żywność należy oddać organizacjom humanitarnym lub zakładom rolniczym, które mogą przetworzyć jedzenie na paszę dla zwierząt lub kompost.
Francuskie organizacje ochrony środowiska mają nadzieję, że podobne rozwiązania zostaną wdrożone w innych częściach świata.
Ciekawe kiedy podobne rozwiązania zostaną wprowadzone w Polsce.
źródło:
Originally posted 2015-10-03 22:41:14.