Nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju sałatek, jako dodatek do kanapek lub dekoracja potraw. Sprawdzi się nawet w przypadku sosów. Rukola to składnik, który może nadać posiłkom nowych, niepowtarzalnych smaków i skutecznie urozmaicić każdy przepis.
Rukola, zwana również Rokiettą Siewną, jest rośliną z tej samej rodziny, co brokuł i kapusta. W warunkach naturalnych spotkać ją można w Hiszpanii lub we Włoszech, a także w rejonie Morza Śródziemnego. Roślina ma pieprzny smak, a jej liście są zielone i poszarpane.
Jako przyprawę podaje się ją z reguły na surowo. Ostatnio stała się popularnym składnikiem pizzy i różnego rodzaju mięs. Smakuje dobrze również w towarzystwie owoców morza i serów. Oprócz liści jadalne są także kwiaty oraz nasiona.
Do samodzielnej uprawy rukoli potrzebne jest zacienione miejsce, najlepiej na balkonie. Roślina powinna unikać słońca, ponieważ promienie sprawią, że będzie za szybko rosnąć i ulegnie wysuszeniu. Nasiona najlepiej zasadzić w kilku pojemnikach. Pamiętać jedynie należy o regularnym, obfitym podlewaniu.
Rukola zaczyna kiełkować już po ok. 2 dniach. Liście zebrać najlepiej przed całkowitym zakwitnięciem, by nie były zbyt gorzkie, zaczynając od tych, które rosną najniżej.
flickr.com/photos/gozalewis/4654877826
Originally posted 2014-12-25 08:44:21.