Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego uwarzyli najlepsze piwo na świecie

Takim sukcesem nie może się pochwalić żaden browar na świecie. Browar Stu Mostów, w którym królują absolwenci Wydziału Nauk o Żywności otrzymał tytuł „Best new beer in the world”. Piwo ART#9 Oatmeal Hoptart dostało w sumie trzy medale. Tym samym zostało uznane przez prestiżowy portal RateBeer za najlepsze piwo minionego roku.

Browar Stu Mostów
rozpoczął piwną rewolucję we Wrocławiu. Powstał w 2014, jako pierwszy rzemieślniczy browar od lat. Jego właściciele zamiłowanie do piwa przywieźli z zagranicy, zgromadzili fachowców i pasjonatów, znaleźli niemieckiego producenta sprzętu i miejsce z klimatem, po dawnym kinie Wodomierz, a potem rozpoczęli produkcję piwa, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Chwilę później mapa Polski, a szczególnie Wrocławia i jego okolic pokryła się nowo powstającymi, małymi browarami.


Absolwenci Uniwersytetu Przyrodniczego i pracownicy Browaru Stu Mostów: (od lewej) Maciej Kośnik, Michał Żankowski, Jakub Borowski i główny piwowar – Mateusz Gulej.
/fot. Tomasz Lewandowski

Głównym piwowarem w Browarze Stu Mostów jest Mateusz Gulej – absolwent biotechnologii oraz technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym. – Piwo i jego smak lubiłem zawsze, a fascynacja przyszła na studiach. Na zajęciach z technologii piwowarstwa tak bardzo urzekł mnie fakt, że można sobie samemu zrobić piwo, że zacząłem je warzyć w akademiku. Byłem chyba najpopularniejszym studentem na roku – śmieje się Gulej, który jeszcze w czasie studiów podjął decyzję, że chce pracować jako piwowar i wyjechał na pół roku do Kanady: – Pisałem pracę magisterską i prowadziłem malutki browar, w którym wszystko zależało ode mnie. Sprzęt był produkcji chińskiej i cały czas się psuł, ale dzięki temu bardzo szybko nauczyłem się wielu rzeczy, które po powrocie pozwoliły mi dostać pracę w Browarze Stu Mostów.

Pracują w nim również Michał Żankowski, pomocnik i wsparcie głównego piwowara, Maciej Kośnik, człowiek od kontroli i oceny gotowego produktu, oraz Jakub Borowski odpowiedzialny za sprzedaż i marketing. Wszyscy studiowali technologię żywności i żywienie człowieka na UPWr, wszyscy byli członkami Studenckiego Koła Technologii Rolnej i Przechowalnictwa – sekcji Browarników, i wszyscy zaczynali od warzenia piwa w domu. Teraz uczelnia wykorzystuje swoje zdolności i sukcesy w kształceniu piwowarów również na studiach podyplomowych – w październiku 2016 roku ruszyły pierwsze w Polsce studia z technologii piwowarstwa.


fot. Tomasz Lewandowski

Browar wytwarza 3,5 tys. hektolitrów piwa rocznie, z czego 80% sprzedaje głównie na rynku lokalnym, „wokół komina”. Ale piwo eksportowane jest również do Niemiec, Czech, Austrii, Holandii i Danii, debiutuje właśnie w Stanach Zjednoczonych i w Chinach. I to właśnie konsumenci z całego świata wybrali najlepsze piwa na portalu RateBeer, a wśród nich piwo ART9 Oatmeal Hoptart z Browaru Stu Mostów.

Pod marką ART kryją się piwa współtworzone z innymi browarami lub miłośnikami piwa, np. z kabaretem Neonówka. Zwycięski trunek powstał we współpracy z Bristol Brewing Company z Colorado Springs. – Użyliśmy najbardziej aromatycznych chmieli ze Stanów i Australii – Citra, Topaz i Galaxy. Dodawaliśmy je tylko metodą late hopping, czyli na zimno. Połączyliśmy z aksamitnością płatków owsianych. Powstało piwo lekkie, kwaśne, a jednocześnie orzeźwiające – opowiada Mateusz Gulej. Uwarzone przez niego piwo zdobyło także złoty medal w ramach stylu Berliner Weisse i w kategorii piw niskoalkoholowych.

źródło: Uniwersytet Przyrodniczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *