Sposobów na ochronę środowiska naturalnego wymyślono już tysiące. Uczymy się jednak całe życie i na przestrzeni lat można wynaleźć jeszcze lepsze, jeszcze bardziej bezpieczne sposoby na ratowanie kondycji ziemi. Studenci z Willem de Kooning Academie w Rotterdamie znaleźli sposób na 3500 kg zepsutej lub po prostu gorzej wyglądającej żywności, którą każdego dnia wyrzucają sprzedawcy i wykorzystali go w sposób, który nie tylko wprowadzi nową modę na salony, ale podniesie świadomość społeczną dotyczącą marnotrawienia żywności. Metodą suszenia i mieszania ze sobą różnych owoców, stworzyli jak dotąd eko torby i eko abażury. Wymieszanie ze sobą różnych warzyw i owoców może podnieść lub obniżyć trwałość materiału. Studenci pracują nad innymi rzeczami, które można zrobić z owoców.
Źródło: http://www.fruitleather-rotterdam.com/
Originally posted 2015-08-07 12:07:18.