Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak zrobić nalewkę z aronii?

Poczekaj do przymrozków

Najlepszą porą na zbieranie owoców aronii jest przełom października i listopada. Wówczas są one najbardziej dojrzałe oraz stanowią bogate źródło fruktozy, czyli naturalnego cukru. Dodatkowo, w tym okresie zaczynają się już pierwsze przymrozki, a przemrożenie owoców spowoduje, że utracą one charakterystyczna goryczkę. W przypadku braku mroźnych poranków, należy zebrać aronie, oczyścić je z szypułek, obmyć, osuszyć, wsypać do woreczka i włożyć do zamrażarki na kilka dni.

https://www.flickr.com/photos/thegardenbuzz/5034160148/CC
https://www.flickr.com/photos/thegardenbuzz/5034160148/CC

Dodaj liście wiśni

W zależności od indywidualnych upodobań można zrobić lżejszą lub mocniejszą wersję nalewki z aronii. Aby uzyskać pierwszą, owoce zalewamy jedynie wódką, przy wersji drugiej stosuje się sam spirytus. Można również zamiast laski wanilii czy cynamonu dodać do aroniówki liście z drzewa wiśni, zebrane najlepiej w lipcu oraz sok z cytryny.