Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak zrobić dżem?

https://www.flickr.com/photos/roosterfarm/2771294968/CC
https://www.flickr.com/photos/roosterfarm/2771294968/CC

Przygotowanie owoców

Kiedy Twój działkowy ogródek obfituje w owoce, nie zastanawiaj się długo tylko wykorzystaj je do zrobienia domowego dżemu. Znakomicie nadają się na niego morele, śliwki, agrest, brzoskwinie, truskawki i maliny. Przygotowanie tej słodkości nie jest trudne. Zacznij od umycia owoców. Następnie, zależnie od rodzaju obierz je, wypestkuj i usuń szypułki. Mniejsze i miększe rodzaje możesz zgnieść. Duże i twarde pokrój w drobne kawałki lub ćwiartki. W przypadku jabłek, najlepiej będzie pokroić je w kostkę, posypać cukrem i lekko podsmażyć.

Cukier i kwas

Kiedy już będziesz miał zmiażdżone lub pokrojone owoce, włóż je do garnka, zasyp cukrem zwykłym lub żelującym. Następnie dodaj kwasek cytrynowy. Naczynie postaw na małym ogniu i w zależności od rodzaju owoców gotuj do momentu aż będą miękkie i utworzą wraz z cukrem jednolitą masę. Jeśli będzie tworzyć się piana, usuwaj ją. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Kiedy dżem ostygnie, upewnij się, że pokrywka dobrze chwyciła – powinna być lekko wklęśnięta.

https://www.flickr.com/photos/ultrakml/7187754092/CC
https://www.flickr.com/photos/ultrakml/7187754092/CC