Related Articles

komentarze

  1. 1

    Maria Baszak

    Moje ukochane danie kuchni polskiej to gołąbki ziemniaczane mojej babci:

    Z kapusty wykrój głąb i sparz kapustę. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i pozostaw na drobnym sitku do odsączenia. Odsączone ziemniaki połącz z jajkiem i przypraw solą oraz pieprzem. Nadziewaj liście farszem tak jak w wypadku tradycyjnych gołąbków. Ułóż gołąbki w garnku i między poszczególne sztuki dodaj odrobinę rozdrobnionej kostki rosołowej. Podlej wodą i przykryj pozostałymi liśćmi. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1h. Podawaj z domowym sosem cebulowym. Smacznego!

     
    Reply
  2. 2

    Kasia

    Dla mnie typowe polskie danie to oczywiście tradycyjny schabowy podawany z ziemniakami i surówką. To danie, za którym często tęsknimy będąc np. za granicą 🙂 a ponieważ sezon na grzyby w pełni, należy korzystać z dobrodziejstw, które daje nam natura 🙂 Oto przepis na schabowe roladki wypełnione grzybami. Nowy sposób na tradycyjne danie:

    Składniki:
    70 dag schabu bez kości
    2 jajka
    mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

    Nadzienie:
    50 dag grzybów (mogą być mrożone)
    3 średnie cebule
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

    Grzyby umyć i pokroić, cebulę drobno posiekać. Na maśle przysmażyć cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem (ewentualnie ulubione przyprawy). Całość dusić do czasu, aż grzyby zmiękną, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Kotlety rozbić na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na kotlecie ułożyć farsz, zwinąć mięso w roladkę i spiąć wykałaczką. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można odsączyć je na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami. smacznego! 🙂

     
    Reply

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2015 Agencja content marketing In Hot Water Company