Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Wyniki konkursu „Cudze chwalicie swego nie znacie”

Rozstrzygnęliśmy konkurs na ulubiony przepis inspirowany kuchnią polską. Książkę „Kuchnia Polska” otrzymuje pani Maria Baszak za oryginalny przepis na gołąbki, którego nie znaliśmy wcześniej ale po wypróbowaniu skradł nasze serca!

Skontaktujemy się z Panią mailowo w sprawie wysyłki książki. Dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy do udziału w następnych konkursach!

_______________________________________________________________________________________

 

Wszystkich amatorów gotowania, a szczególnie kuchni polskiej, zapraszamy do udziału w konkursie „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Do wygrania jest pięknie wydana książka kucharska „Kuchnia Polska” Wydawnictwa SBM, czyli kompendium tradycyjnej kuchni.

Jeśli lubisz jeść, a tym bardziej gotować, to zadanie będzie dla ciebie banalnie proste. Aby zdobyć nagrodę, wpisz w komentarzu na tej stronie przepis na swoją ulubioną potrawę inspirowaną kuchnią polską. Jeśli uwielbiasz zupę grzybową, to podaj nam przepis na swoją ulubioną wersję zupy. Liczymy na dużą kreatywność i nutkę szaleństwa, ale z nawiązaniem do tradycyjnych potraw.

W komentarzu pod tym artykułem, zostaw przepis oraz swoje imię i nazwisko. Masz czas do 08 września do godziny 24:00. Najlepszy przepis wybierze jury. Regulamin konkursu dostępny jest TUTAJ.

Powodzenia!

2 Comments

Leave a Reply
  1. Moje ukochane danie kuchni polskiej to gołąbki ziemniaczane mojej babci:

    Z kapusty wykrój głąb i sparz kapustę. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i pozostaw na drobnym sitku do odsączenia. Odsączone ziemniaki połącz z jajkiem i przypraw solą oraz pieprzem. Nadziewaj liście farszem tak jak w wypadku tradycyjnych gołąbków. Ułóż gołąbki w garnku i między poszczególne sztuki dodaj odrobinę rozdrobnionej kostki rosołowej. Podlej wodą i przykryj pozostałymi liśćmi. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1h. Podawaj z domowym sosem cebulowym. Smacznego!

  2. Dla mnie typowe polskie danie to oczywiście tradycyjny schabowy podawany z ziemniakami i surówką. To danie, za którym często tęsknimy będąc np. za granicą 🙂 a ponieważ sezon na grzyby w pełni, należy korzystać z dobrodziejstw, które daje nam natura 🙂 Oto przepis na schabowe roladki wypełnione grzybami. Nowy sposób na tradycyjne danie:

    Składniki:
    70 dag schabu bez kości
    2 jajka
    mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

    Nadzienie:
    50 dag grzybów (mogą być mrożone)
    3 średnie cebule
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

    Grzyby umyć i pokroić, cebulę drobno posiekać. Na maśle przysmażyć cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem (ewentualnie ulubione przyprawy). Całość dusić do czasu, aż grzyby zmiękną, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Kotlety rozbić na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na kotlecie ułożyć farsz, zwinąć mięso w roladkę i spiąć wykałaczką. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można odsączyć je na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami. smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *