Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Święto kulinarnych inspiracji zakończone

Od piątku do niedzieli trwała w Warszawie II edycja Targów Książki Kulinarnej organizowana przez restaurację Qchnia Artystyczna i dziedziniec Centrum Sztuki Współczesnej. Nad wydarzeniem piecze sprawowała sama Magda Gessler.

plakat

Tegoroczna impreza odbyła się pod hasłem „Eduku-JEMY”. Oprócz możliwości zakupu szeregu publikacji kulinarnych, goście mieli także okazję do rozmowy z najpopularniejszymi autorami i blogerami, m.in. z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, Elizą Mórawską czy Anną Włodarczyk.

Targi obfitowały w szansę dyskusji na temat statusu książek kulinarnych w okresie natężenia popularności blogów. Odbyły się również wykłady dotyczące preferowanych jadłospisów wśród pisarzy i samych bohaterów powieści. Nie zabrakło spotkań poświęconych kuchni Portugalii, Nowej Zelandii, Japonii i Indonezji, a także prób odtwarzania starodawnych receptur.

Znalazło się także coś dla fanów designu – Marek Cecula opowiadał o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany. Można było również nabyć unikatowe i oryginalne produkty kuchenne. W malowniczym otoczeniu zaaranżowanego ogrodu kulinarnego dostępne były leżaki oraz możliwość skorzystania z kącika czytelniczego. Niebanalne wydarzenie przyciągnęło bardzo dużo gości, przez co imprezę można zaklasyfikować do udanych, licząc na kolejne edycje przedsięwzięcia w przyszłości.