Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Przepis na orzechówkę

Orzechówka to trunek z niedojrzałych orzechów włoskich. Oprócz silnego, aromatycznego zapachu nalewka posiada także właściwości zdrowotne – pomaga w problemach żołądkowych, a jej przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne.

Składniki:

1 kg zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich (ok. 40 sztuk)
1 l alkoholu 70% (1/2 l spirytusu+1/2 l wódki)
1-1,5 kg cukru

Do przygotowania nalewki potrzebne są orzechy duże, miękkie i bez skorupek. Należy je kroić w rękawiczkach, ponieważ zawierają juglon – składnik używany w samoopalaczach, który może silnie barwić skórę. Całość zasypujemy cukrem, przekładamy do głębokiego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie. Ważne jest, by pamiętać o codziennym wstrząsaniu zawartości.

Po upływie wskazanego czasu, łączymy powstały syrop z alkoholem i przelewamy do szklanych butelek. Gdy osad opadnie na dno, trunek można przefiltrować. Najlepszy smak i aromat nalewka otrzymuje po upływie ok. 2 lat.

Jeśli nie odpowiada Ci gorzkawy posmak orzechówki, dla jego złagodzenia można dodać odrobinę cynamonu lub goździków.

http://38.media.tumblr.com/3a4ceedbf26a877ca178b6fb4b8b174e/tumblr_n8psyhBAg61slhhf0o1_1280.jpg/CC