Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Olej z pestek malin w domowych kuracjach pielęgnacyjnych

olej z pestek malin

Sezon na maliny dopiero przed nami. Okazuje się jednak, że z dobroczynnych właściwości tych owoców można korzystać niezależnie od pory roku. I nie chodzi tutaj wcale o produkty mrożone bądź przetwory, lecz o olej otrzymywany z pestek malin. Tym bardziej, że substancja tego typu doskonale sprawdza się w różnego rodzaju kuracjach kosmetycznych.

Popularność owocowego oleju

Co warto wiedzieć o oleju z pestek malin? Po pierwsze, jest to substancja otrzymywana poprzez tłoczenie owoców metodą „na zimno” (czyli w niskiej temperaturze). Po drugie, produkt ten poddaje się niekiedy procesowi filtracji. Olej charakteryzuje się wtedy lepiej wyczuwalnym, owocowym zapachem, ciemniejszym kolorem oraz jedwabistą konsystencją. Jeżeli natomiast substancja nie zostanie przefiltrowana, może zawierać drobne pestki malin oraz osad.

Ostatnimi czasy omawiany tutaj olej zyskuje coraz większą popularność. Duże zainteresowanie tym produktem wynika zaś z jego dobroczynnych właściwości. Dzięki temu wspomniana substancja znajduje zastosowanie m.in. w domowych zabiegach pielęgnacyjnych, których zadaniem jest poprawa kondycji skóry. Do zabiegów tego typu warto wykorzystywać zwłaszcza olej poddany procesowi filtracji. Substancja pozyskiwana z pestek malin będzie się wtedy szybko wchłaniała i nie zabarwi skóry.

 

Bogactwo cennych składników

Dlaczego w pielęgnacji domowej warto uwzględnić właśnie olej pozyskiwany z pestek malin? Przede wszystkim ze względu na to, że wspomniany produkt zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza omega-3 i omega-6. Natomiast składniki te są niezbędne do budowy naturalnego płaszcza lipidowego, który odpowiada za zdrowy wygląd skóry oraz jej właściwe nawilżenie. Dodatkowo, w oleju z pestek malin obecne są karotenoidy i flawonoidy, czyli związki chemiczne charakteryzujące się właściwościami przeciwrodnikowymi, antybakteryjnymi i antyseptycznymi. A na tym nie koniec… Omawiany olej jest bogaty w witaminy – A i E. Pierwszy ze wspomnianych związków słynie w szczególności z tego, że świetnie sprawdza się w przypadku pielęgnacji skóry problematycznej. Z kolei drugi, czyli witamina E, to naturalny antyoksydant, który skutecznie niweluje niekorzystne działanie wolnych rodników.

Osobną kwestią jest to, że olej z pestek malin posiada właściwości zabezpieczające skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVB. Innymi słowy, substancja ta sprawdza się jako naturalny filtr słoneczny. Równocześnie jednak, nie jest jeszcze znany dokładny faktor (SPF) tego produktu. W związku z tym, oleju z pestek malin powinno się używać jedynie w połączeniu z innymi kosmetykami, które zapewniają ochronę przeciwsłoneczną, a nie jako samodzielnego preparatu.

 

Efekty stosowania oleju z pestek malin

Po olej z pestek malin mogą sięgnąć osoby w każdym wieku. Co więcej, wspomniany produkt jest przeznaczony dla posiadaczy różnych typów skóry. W przypadku cery suchej lub wrażliwej, dobroczynna substancja przyniesie przede wszystkim zdecydowaną ulgę. Z kolei osoby, które narzekają na problemy towarzyszące intensywnemu trądzikowi, po zastosowaniu oleju z pestek malin z pewnością zauważą wyraźną poprawę kondycji skóry.

Olej z pestek malin wyróżnia się przede wszystkim lekką formułą. W związku z tym, substancja ta nie tylko nie zapycha porów skóry, ale także działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. W rezultacie, uwzględnienie tego oleju w domowych kuracjach kosmetycznych pozwala na zmniejszenie problemu zaskórników. Co ciekawe, olej z pestek malin okazuje się też pomocny w walce z drobnymi zmarszczkami. Systematyczne stosowanie tej substancji wpływa bowiem na stymulowanie produkcji kolagenu i elastyny.

 

Artykuł został przygotowany we współpracy z salonem kosmetycznym Qclinique.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *