Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Ocet jabłkowy domowej roboty

Kojarzy się głównie z odchudzaniem. Jednak ocet jabłkowy to niezastąpiony specyfik przy problemach z wysokim cholesterolem, niedoskonałościach skóry, zapaleniu gardła czy przy zmaganiu się z obrzękami nóg. Poprawia również funkcjonowanie układu krążenia. Przyrządź go według domowego przepisu.

https://www.flickr.com/photos/wheatfields/3026556399/CC
https://www.flickr.com/photos/wheatfields/3026556399/CC

• 2 kg jabłek
• 2 l wody
• 2 dkg drożdży
• kromka suchego chleba razowego

Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Nie obieraj ich ze skóry ani nie usuwaj gniazd nasiennych. Włóż je do słoika. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier i gotuj aż się rozpuści. Lekko ostudź. Jabłka zalej płynem. Do słoika z owocami wrzuć pokruszone drożdże. Wszystko wymieszaj. Dodaj kromkę chleba razowego. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na okres 10 dni.

Dwa razy w ciągu każdego dnia mieszaj roztwór drewnianą łyżką. Po tym czasie przecedź płyn ze słoika przez gęste sito lub gazę do innego naczynia i odstaw na kolejne 45-60 dni w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przefiltruj ocet do butelek i szczelnie zamknij korkiem. Pij rozcieńczony z wodą (2 łyżki octu na pół szklanki wody) lub dodawaj nierozcieńczony do potraw.