Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Niebezpieczne związki…w ogrodzie. Czym jest allelopatia?

Marchew i kapusta tworzą dobry związek na talerzu, ale nie na grządce, a truskawka z rzodkwią to kiepski miks smakowy, jednak na rabacie rozumieją się świetnie. Roślinne sympatie i antypatie wynikają z allelopatii, która określa, w jaki sposób wpływają na siebie nawzajem.

Allelopatią nazywamy wzajemne oddziaływanie roślin, związane z substancjami chemicznymi, które wydzielają ich nadziemne i podziemne części. Każda z nich w określony sposób wpływa na wzrost organizmów znajdujących się w otoczeniu danej rośliny, wspierając go lub hamując ich rozwój. Umieszczenie w bliskim sąsiedztwie właściwych roślin zadziała jak nawóz lub naturalny oprysk, który skutecznie odstraszy owady lub uniemożliwi pojawienie się bakterii. Jeśli jednak w pobliżu posadzimy roślinnych antagonistów, ich kondycja lub smak mogą się pogorszyć.

Jak widać, taka wiedza najbardziej przydaje się w warzywniku, dlatego warto ją uwzględnić planując rozsad w ogrodzie na wiosnę. Które rośliny czują się najlepiej w swoim towarzystwie?

1

Wśród par niepożądanych w ogrodzie znalazły się między innymi:

burak i szpinak
kapusta i truskawka
pomidor i rzodkiewka
pomidor i ogórek
pietruszka i sałata
ziemniak i dynia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *